Zelfkennis ontwikkelen: waarom het daar allemaal begint – Blog

zelfkennis ontwikkelen

Zelfkennis ontwikkelen, daar begint het vaak allemaal. Tijdens coachingsgesprekken met mijn klanten komen uiteenlopende thema’s aan de orde. Ondanks dat deze thema’s per individu verschillen, begint het vaak bij dezelfde vraag: hoe goed ken jij jezelf?

Hoe kun je zelfkennis ontwikkelen?
Als coach help ik mijn coachees van punt A naar punt B. Op de weg van punt A naar B liggen obstakels en uitdagingen die de coachee moet overwinnen op bij punt B te kunnen komen. Om helder te krijgen waarom je tot punt B wilt komen is zelfkennis essentieel. Om duidelijk te krijgen welke uitdagingen en obstakels je onderweg verwacht tegen te komen is zelfkennis ook noodzakelijk. Wat zal er voor nodig zijn om jouw valkuilen te vermijden, obstakels te overwinnen en uitdagingen aan te gaan?

Ken jij jezelf?
Hoe goed ken jij jezelf? Met die vraag wil ik starten. Als je echt oprecht bent naar jezelf, kun je dan zeggen dat je weet wie je bent? Heb jij antwoord op vragen als: Wat vind je belangrijk in het leven en waarom? Wat zijn je persoonlijke waarden? Waar word je blij van? Wat vind je van nature leuk om te doen? Wat voor persoon wil je zijn? Wat zijn jouw talenten? Waar liggen jouw valkuilen? Welke invloed heeft je conditionering gehad? Hoe ben je gekomen tot waar je nu bent? Over die laatste specifieke vraag heb ik een hele podcast aflevering  opgenomen. Die vraag kan je enorm veel inzicht geven.

Keuzes maken
Wanneer je meer zelfkennis ontwikkelt wordt het makkelijker om goede keuzes te maken. Het maakt het mogelijk om richting te geven aan je leven doordat je weet wat voor jou belangrijk is. Je kunt keuzes maken die passen bij jouw persoonlijke waarden. Het kan ervoor zorgen dat je je zelfverzekerder voelt, omdat je weet waar je voor staat en waarom je doet wat je doet. Je kunt actief aan jezelf gaan werken op specifieke punten waar jij jezelf wilt ontwikkelen, omdat jij weet wie je bent en wat voor persoon je wilt zijn.

Zelfkennis ontwikkelen, hoe doe je dat?
Maar allemaal leuk gezegd: zelfkennis is belangrijk. Hoe kun je meer zelfkennis ontwikkelen? Waar begin je? Het is niet altijd makkelijk om objectief naar jezelf te kijken. Soms vinden we het spannend om eerlijk naar onszelf te kijken. We zijn bang voor wat we tegenkomen. Het is op korte termijn makkelijker om er voor weg te lopen. Toch is zelfkennis de allereerste, essentiële stap om te zetten als je meer geluk wilt ervaren. Zelfkennis is noodzakelijk als je wilt afrekenen met beperkende gedachten en overtuigingen, met onzekerheden of als je erachter wilt komen wat je écht wilt. Het begint uiteindelijk allemaal bij jezelf.

Tijd voor jezelf
Neem eens een moment voor jezelf waarop je in alle rust kunt nadenken. Vermijd afleidingen en focus je volledig op jezelf. Wie ben je echt? Zijn de karaktereigenschappen en labels die je omgeving en jijzelf je hebben toebedeeld echt waar? Ben je ze gaan geloven onder invloed van je conditionering? Probeer eerlijk te zijn naar jezelf. Wie ben je? Waar word je blij van? Wat vind je belangrijk? Wat geeft je voldoening? Wat draagt bij aan jouw geluk? Hoe sta je in het leven? Wat zijn je persoonlijke waarden? Hoe wil je op je leven terugkijken? Hoe wil je dat mensen jou herinneren? Schrijf de vragen en antwoorden op voor jezelf. Het zijn natuurlijk geen makkelijke vragen. Het is ook niet gek als je er nog niet direct een duidelijk antwoord op hebt. Het geeft je dan wél direct helderheid. Als er vragen zijn waar je niet direct antwoord op hebt, kun je op die vlakken gaan onderzoeken, ontdekken en meer zelfkennis ontwikkelen.

Waar sta je nu?
De helderheid en inzichten die de antwoorden op de voorbeeldvragen geven stellen je in staat om te kijken naar je leven zoals het er nu uitziet. Hoe sluit jouw leven aan op wie je bent? Hoe sluit je leven aan op je persoonlijke waarden? Hoe sluit je leven aan op waar jij blij en gelukkig van wordt? De aspecten van je leven die niet aansluiten of passen bij wie je echt bent, kun je dan gaan proberen te veranderen. Als je loopbaan vast zit en je weet niet goed welke stap te zetten, ga dan even helemaal terug naar de kern. Wie ben je? Wat vind je belangrijk? Waar word je blij van? Het zal je helpen een juiste richting te kiezen en te bepalen welke eerste stappen je kunt zetten om je situatie te veranderen. Als je ergens onzeker over bent, breng het terug naar de basis. Wie ben je? Waar liggen jouw talenten? Hoe is je karakter? Waarom doe je wat je doet? Waar ben je binnen dat kader onzeker over? Waar komt die onzekerheid vandaan? Is die onzekerheid terecht? Komt het voort uit conditionering? Wat kun je doen om zelfverzekerder te worden? Als je de neiging hebt om veel waarde te hechten aan de mening van anderen, breng het terug naar de basis. Wie ben je, waarom doe je dat je doet? Passen de keuzes die je hebt gemaakt en wat je doet bij jouw persoonlijke waarden? Draagt het bij aan jouw geluk? Als je die vragen met ja kunt beantwoorden zal het je helpen om steviger in je schoenen te staan en de mening of kritiek van anderen te negeren. Alleen jij weet wie je écht bent. Jij weet wat je wilt en wat bijdraagt aan jouw geluk. Jij kent als geen ander de dromen en doelen die je wilt realiseren. Laat je niet van de wijs brengen door mensen die niet het hele plaatje kennen. Als jij beschikt over zelfkennis, dan kun je staan voor de keuzes die je maakt. Je maakt de keuzes bewust. Je maakt keuzes die bij je passen, omdat je weet wie je bent, waar je voor staat en wat bijdraagt aan jouw geluk!

Reflecteren
Een krachtige manier om meer zelfkennis te ontwikkelen is reflecteren. Veel van onze gedachtenpatronen en gedragingen zijn er zo ingeslopen dat we ons er niet altijd meer bewust van zijn. Door te reflecteren op je gedrag krijg je daar meer inzicht in. Dit kun je doen door dagelijks of wekelijks een logboek bij te houden. Wat is er goed gegaan de afgelopen dag of week? Welke gedachten en gedragingen hebben positief bijgedragen? Op welke momenten voelde je jezelf goed, zelfverzekerd of gemotiveerd? Op welke momenten juist niet? Waar kwam dat vandaan? Wat kun je doen om er de volgende keer anders op te reageren? Op die manier ontwikkel je meer zelfkennis en ga je eigenlijk aan de hand van praktijksituaties zien of je dagelijkse gedrag aansluit bij wie je bent of wilt zijn. Of het past binnen jouw persoonlijke waarden en of het positief bijdraagt aan jouw geluk. Je kunt in theorie natuurlijk van alles opschrijven over jezelf. Wie je bent, wat je belangrijk vindt, wat je waarden zijn, wat je belangrijk vindt in je leven en welke dromen doelen je wilt realiseren. Als je het ook daadwerkelijk terug wilt zien in je leven zal je er naar moeten handelen. Je bent wat je daadwerkelijk doet. ‘Actions speak louder than words’.

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over zelfkennis ontwikkelen!

Online Life Coach Podcast
De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

 

Volg en like Daily Learning Online!