Wat maakt jou uniek? – Blog

10 tips

Wat maakt jou uniek? Misschien vind je het lastig om deze vraag te beantwoorden. Het is iets waar we niet altijd over nadenken. We gaan op in de menigte en willen juist niet te veel opvallen. We nemen een rol aan die wordt geaccepteerd door onze omgeving. Deze rol kan in situaties nog wel eens verschillen. De kans is groot dat je op je werk een andere rol aan neemt dan wanneer je in een privé situatie met vrienden optrekt. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn en is misschien zelfs logisch. Het is normaal om je aan verschillende situaties aan te passen. Het wordt een ander verhaal wanneer je doorlopend een rol aanneemt. Je steeds aanpast aan anderen en jezelf vooral niet te veel laat zien. Daarom stel ik je de vraag: wat maakt jou uniek? Wat maakt jou bijzonder? Welke aspecten zijn typerend voor jou? Waarin ben je onderscheidend van anderen?

Waarom nadenken over wat je uniek maakt?
Heb je wel eens over die vragen nagedacht? Of denk je nu: waarom zou ik dat doen? Misschien vind je jezelf niet uniek of bijzonder? Zegt dat dan iets over het beeld dat je van jezelf hebt? Het kan je enorm helpen om over dit soort vragen na te denken. Enerzijds om meer zelfinzicht te krijgen en zelfkennis op te doen. Als je weet wie je bent, waar jou unieke eigenschappen en talenten liggen dan kan dit je helpen om goede keuzes te maken die daarbij passen. Het kan je helpen betere resultaten te halen en jezelf in positieve zin te onderscheiden van anderen. Iets wat je kan helpen tijdens je studie, in je carrière of als ondernemer, maar ook in je dagelijkse leven. Het helpt je om trouw te leven aan jezelf.

Uniek als coach
Als ik naar mezelf als coach en ondernemer kijk heb ik ook over dit soort vragen nagedacht. Want mensen komen niet persé bij mij omdat ik een goede coach ben. Er zijn nog heel veel andere goede coaches waar je voor zou kunnen kiezen. Als mensen een coachingstraject met mij aangaan dan kiezen ze veelal specifiek voor mij. Ze willen door mij gecoacht worden. Ze identificeren zich met mij of vinden mij een persoon waarbij ze zich prettig voelen. Daarom deel ik ook regelmatig persoonlijke ervaringen met je. Via Youtube, via mijn blogs of via de Online Life Coach Podcast. Ik wil niet persé de perfecte coach zijn. Ik pretendeer ook niet alle wijsheid in pacht te hebben, maar ik deel kennis en ervaringen die ik zelf heb opgedaan. De stappen die ik zelf heb gezet in mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Die lessen en ervaringen maken mij uniek als coach, als inspirator, als spreker of als leraar. Dat maakt mij onderscheidend van andere coaches.

Het dicht bij jezelf houden

Ik merk regelmatig tijdens de coachingstrainingen die ik volg of sprekers die ik zie dat het moeilijk kan zijn op dicht bij jezelf te blijven. Ze zijn met de beste bedoelingen bezig met het toepassen van allerlei geleerde trucjes en coachingstechnieken, maar vergeten om het een natuurlijk gesprek te laten zijn. Ik wil er geen waardeoordeel aan geven en er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die het wel een prettige manier vinden. Die op die manier dankbaar tot nieuwe inzichten te komen. Zelf voel ik me hier minder prettig bij. Je kunt dit bij jezelf aanmerken als zwakte. Of de conclusie trekken dat je dan geen goede coach kunt zijn omdat je niet net als andere professionele coaches te werk gaat. Ik kies er bewust voor om het dicht bij mezelf te houden. Bij wie ik ben. Dat maakt mij uniek als coach. Geen enkele andere coach is zoals ik. Daarnaast merk ik dat op deze manier mijn inspiratiesessies en coachingsgesprekken op een natuurlijk manier verlopen en dat mijn coachees dit als prettig ervaren. Want los van alle mogelijke diploma’s en certificaten die een coach kan hebben, is het denk ik veel belangrijker dat een coach jou hoort en begrijpt. Of gesprekken op een fijne en natuurlijke manier verlopen en of je jezelf prettig voelt bij een coach.

wat maakt jou uniek

Uniek zijn in ons werk
Ik nam nu mezelf en mijn werk als coach als voorbeeld, maar dit geldt natuurlijk net zo goed voor heel veel andere dingen. Als je bijvoorbeeld werkt in sales, waarom koopt een klant dan bij jou? Omdat je product of dienst goed is? Misschien. Dat zal zeker meewegen in de beslissing, maar er zullen ongetwijfeld concurrenten zijn die ook een goed product hebben. Waarom kiest iemand uiteindelijk om bij jou iets af te nemen? Iemand kiest vooral ook voor jou! Met jou heeft je klant een prettig gesprek gevoerd. De klant vindt jou een prettig persoon. Aan jou durft de klant zijn vertrouwen te geven. Je bent uitgegaan van jouw eigen kracht en hebt het dicht bij jezelf gehouden. Je zou dit voorbeeld ook kunnen doortrekken als je werkt in het onderwijs. Waarom vinden leerlingen jou een goede leraar of lerares? Om je kennis en kunde? Ongetwijfeld is dat belangrijk, maar hebben jouw collega’s die kennis en kunde niet? Uiteindelijk zullen de meeste leerlingen je een goede leraar vinden omdat je die kennis en kunde combineert met jou. Dat is wat jou uniek maakt. Dat is wat jou anders maakt dan anderen. Het stuk van jezelf dat je in je lessen stopt. Jouw unieke manier van communiceren, jouw unieke manier van omgaan met de leerlingen. Dit kun je enkel doen door het dicht bij jezelf te houden.

Uniek in je sociale leven
Ook in ons privé leven speelt dit een rol. Wat maakt jou uniek als vriend of kennis? Waarom gaan de mensen die dichtbij je staan graag met je om? Komt dat omdat je volledig jezelf bent en je daardoor écht tot elkaar komt en een goede band opbouwt? Of sta je hier minder bij stil en heb je misschien onbewust de neiging om jezelf vooral te schikken naar je omgeving om geaccepteerd te worden? Er is natuurlijk niets mis met je aanpassen aan je omgeving of aan een situatie. Het kan heel goed zijn dat je jezelf afhankelijk van de personen of de situatie aanpast, maar probeer het wel dichtbij jezelf te houden. Jij mag gezien worden. Dan gaan mensen je waarderen om wie jij echt bent.

Besef je dat niet iedereen je even goed zal kunnen waarderen. Met de ene persoon zal het beter klikken dan een ander, maar door jezelf te zijn zal je merken dat je mensen aan gaat trekken die zich prettig voelen bij jou. Die echt kiezen voor jou. Het is niet erg dat andere mensen zich meer aangetrokken voelen tot andere personen waar ze zich prettig bij voelen. Dat is helemaal niet erg. Het maakt je niet een minder goed persoon. Het doet niets af aan wie jij bent!

Volg en like Daily Learning Online!