Wat is coaching? (+video)

Coaching is voor veel mensen nog een vaag iets. Waarom zou ik gebruik maken van een coach? Waar zou een coach mij bij kunnen helpen? Hoe werkt coaching eigenlijk? Het zijn vragen die mij veelvuldig worden gesteld. In dit blogartikel geef ik zoveel mogelijk antwoord op deze vragen.

Waarom coaching?
In deze tijd waarin we druk zijn met onze verplichtingen en waarin we voortdurend geprikkeld worden door afleidingen, staan we nog nauwelijks stil bij onszelf. We denken vaak niet meer bewust na over wat we willen met ons leven. Wat wil je eigenlijk uit het leven halen? Wat maakt jou gelukkig? Waarom doe je wat je doet? Hoe wil je later terugkijken op je leven? Coaching helpt je over dit soort vragen na te denken. Natuurlijk kun je er ook zelf mee aan de slag, maar door emoties is het vaak moeilijk om objectief naar jezelf te kijken en tot nieuwe inzichten te komen. Coaching wordt veelal gebruikt door mensen die zich willen ontwikkelen en actief aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken. Die bijvoorbeeld bepaalde doelen willen behalen, angsten en onverzekerden willen overwinnen en meer zelfkennis en bewustwording willen ontwikkelen. Een goede coach helpt je van ‘nu’ naar je concrete doel of verlangen. Wist je dat heel veel succesvolle mensen een coach hebben?


Wat kan coaching voor jou betekenen?
Waar iemand met behulp van coaching naartoe wilt werken is natuurlijk voor iedereen anders. Wanneer is coaching geschikt voor jou? Onderstaand tref je een aantal voorbeelden:

 • Meer inzicht krijgen in wat je wilt met je leven en hierbij concrete doelen stellen
 • Meer inzicht krijgen in jouw beperkende overtuigingen en deze ombuigen naar een positieve op groei gerichte mindset
 • Beter om kunnen gaan met stress en daardoor meer rust ervaren
 • Angsten en onzekerheden overwinnen en je bewust worden waar deze vandaan komen
 • Meer zelfvertrouwen opbouwen
 • Een betere werk/privé balans creëren
 • Meer zelfkennis en bewustwording ontwikkelen
 • Persoonlijk leiderschap ontwikkelen (motivatie en discipline om door te zetten)
 • Een gezondere levensstijl ontwikkelen

Wat doet een coach tijdens coachingsessies?
Tijdens coachingsessies gaat een goede coach op gelijkwaardig niveau met je in gesprek. Daarbij zal de coach veel luisteren, maar ook vragen zal stellen om zich goed in jou te verdiepen. Dit op een positieve manier zonder daarbij veroordelend te zijn. Een coach zal je daar waar nodig confronteren met jouw gedragspatronen om dit bespreekbaar te maken. Vervolgens vertelt de coach niet wat jij zou moeten doen, maar stelt je in staat om daar zelf achter te komen. Een goede coach doet dit door het stellen van de juiste vragen om je te helpen tot nieuwe inzichten te komen.

Daily Learning Online Life Coaching en Loopbaanbegeleiding

Hoe kies je een goede coach?
Bij het kiezen van de juiste coach is het belangrijk goed te kijken naar het specialisme van een coach. Er zijn enorm veel verschillende soorten coaches. Van wandelcoach tot businesscoach. Denk van ten voren goed na over wat jij uit de coaching wilt halen en welk type coach daar goed bij past. Wil jij je bijvoorbeeld als ondernemer ontwikkelen? Dan past een business coach misschien goed bij jou. Is het jouw doel om meer zelfkennis te ontwikkelen en helder te krijgen wat je wilt met je leven? Dan kan een life coach je daar wellicht goed bij helpen. Uiteindelijk doen alle goede coaches hetzelfde: ze helpen je van jouw nu-situatie naar jouw doel of verlangen.

Wanneer ben je klaar voor coaching?

 • Je staat er voor open om gecoacht te worden en kiest hier bewust voor
 • Je hebt een doel dat je wilt bereiken en bent bereid daar naar toe te werken
 • Je bent gemotiveerd om tijdens en tussen de sessies door actief met jezelf aan de slag te gaan
 • Je bent bereid verantwoordelijkheid te nemen voor jouw voortgang en behaalde resultaten

Wanneer is coaching niet geschikt?

 • Je bent niet bereid verantwoordelijkheid te nemen en zelf in actie te komen
 • Je bent niet in staat de regie te voeren over jezelf en jouw eigen leven
 • Er is sprake van psychiatrische klachten of ernstige persoonlijkheidsproblematiek

Wat is coaching?

Ben jij klaar voor coaching?
Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je weten wat coaching specifiek voor jou kan betekenen? Wil je zeker weten dat je er klaar voor bent om gecoacht te worden en dat het je daadwerkelijk verder helpt? Vraag dan bij een coach een kennismakingsgesprek aan. De meeste coaches bieden de eerste vrijblijvende kennismaking gratis aan. Bij het kiezen van een coach is het uiteindelijk het aller belangrijkste dat je een klik hebt met de coach. Verloopt de kennismaking soepel? Voel je je prettig bij deze coach? Heeft de coach je goed duidelijk kunnen maken op welke manier hij je kan helpen? Ben je na deze kennismaking overtuigd dat coaching jou kan helpen? Blijf dan niet te lang twijfelen en ga ervoor. De beste investering die je kunt doen is in jezelf!

Gratis kennismaking?
Ben jij op zoek naar een goede life coach of loopbaancoach en wil je weten wat ik specifiek voor jou kan betekenen? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een 1 op 1 online kennismakingsgesprek aan door op de onderstaande afbeelding te klikken. Tijdens dit gesprek vertel ik je meer over mijn werkwijze en is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Voor jou de ideale manier om te ontdekken of het klikt en of je met coaching aan de slag gaat!

Kennismakingsgesprek

‘Het is mijn missie om een positieve bijdrage te leveren aan jouw groei en geluk!’ – Patrick van Leeuwen

Beluister deze blog via de Daily Learning Online Podcast!

Abonneer op het Daily Learning Online Youtube-kanaal!

Volg en like Daily Learning Online!

Gerelateerde berichten