Steviger in je schoenen staan – Blog

steviger in je schoenen staan

Hoe zorg je ervoor dat je steviger in je schoenen staat? Het is een vraag die mij vaak wordt gesteld tijdens coachingsgesprekken én een vraag die een van de luisteraars van de Online Life Coach Podcast mij toestuurde de afgelopen week. Je leest erover in deze blog.

Steviger in je schoenen staan is een thema waar ik persoonlijk ook mee te maken gehad. Bij mij werd dit echt een thema in mijn tienerjaren. Ik heb er al eens eerder over verteld in podcastafleveringen en blogs. In mijn tienerjaren kreeg ik te maken met een auto-immuunziekte. Dit had gelukkig geen gevolgen voor mijn gezondheid, maar wél voor mijn uiterlijk. Door deze auto-immuunziekte kreeg ik kale plekken op mijn hoofd. Naarmate de tijd vorderde werden het er steeds meer. Er zat uiteindelijk niets anders op dan mijn hoof volledig kaal te scheren. Hierdoor was mijn uiterlijk in korte tijd enorm veranderd. Dat maakte me onzeker. Ik kreeg er veel opmerkingen over vanuit mijn omgeving. Er werden met regelmaat vragen over gesteld. Naast dat ik me ervoor schaamde, vond ik het enorm vervelend om hier doorlopend mee te moeten dealen. Daardoor ging ik mij  vaker terugtrekken en had ik de neiging om voor die situaties weg te lopen. Dit kon natuurlijk niet altijd. Door bijvoorbeeld mijn schoolverplichtingen kwam ik er niet onderuit om onder de mensen te komen. Dit dwong mij om met de realiteit te dealen. Hiervoor moest ik steviger in mijn schoenen komen te staan. Om dat voor elkaar te krijgen ben ik mij gaan verdiepen in persoonlijke groei en ontwikkeling. Eigenlijk is daar het eerste zaadje geplant voor wat later tot mijn coachingstrajecten via Daily Learning Online en de Online Life Coach Podcast heeft geleid.

In deze blog deel ik de inzichten die mij hebben geholpen om steviger in mijn schoenen te staan.

Eigenwaarde ontwikkelen
Wanneer je erg gevoelig bent voor opmerkingen en meningen van je omgeving kan dit voortkomen uit een laag zelfbeeld. Je verkiest de meningen van anderen boven jouw eigen mening. Je hecht meer waarde aan de mening van anderen dan aan de mening van jou. Je bent dan erg extern gericht. Je eigenwaarde is dan heel afhankelijk van wat anderen van je vinden. Wanneer jij blij bent met jezelf zoals je bent, zal je minder beïnvloedbaar zijn door meningen van anderen. Je bent dan meer intern gericht. Meningen over hoe je eruit ziet, wat je doet of de keuzes die je maakt doen dan minder met je. Sta eens stil bij de dingen waar je trots op bent. Welke successen heb je behaald? Waar ben jij goed in? Wat kan je doen om jezelf nog verder te ontwikkelen?

Helder hebben wie je wilt zijn
Aansluitend op het punt dat ik hiervoor heb benoemd kan het enorm helpen om helder te krijgen wie je wilt zijn. Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat zijn jouw waarden? Wat voor type persoon wil je zijn? Als je dat duidelijk krijgt voor jezelf en je kunt daar helemaal achter staan, zal je minder gevoelig zijn voor externe invloeden. Je weet dan waarom je doet wat je doet. Je weet waarom je bepaalde keuzes maakt en je weet dan ook beter hoe je met bepaalde situaties om wilt gaan. Wil je iemand zijn die opgeeft of in zijn schulp kruipt? Of wil je iemand zijn die stevig in zijn schoenen staat, verantwoordelijkheid neemt en niet opgeeft? Op basis daarvan kun je jouw gedrag bepalen. Natuurlijk zal het niet altijd direct gaan zoals je zou willen, maar hier bewust mee aan de slag gaan zal helpen om hier stappen in te zetten. Wanneer je merkt dat het beter gaat zal dat voor momentum zorgen en je zelfvertrouwen vergroten.

Acceptatie
In veel gevallen zal het helpen wanneer je bepaalde dingen leert accepteren zoals ze zijn. In het voorbeeld dat ik gaf over mezelf was dit ook een belangrijk punt. Pas toen ik mijn situatie begon te accepteren kon ik mezelf verder ontwikkelen en groeien als mens. Of mijn haar weer zou gaan groeien had ik niet in de hand. Dat deel van mijn uiterlijk had ik nu eenmaal geen controle over. Wel had ik controle over hoe ik besloot daarmee om te gaan. Ik kon het verbergen door een pet of muts op te doen (wat ik met regelmaat deed) of ik kon het gaan accepteren en proberen te omarmen. Mezelf accepteren zoals ik was. Vond ik mezelf lelijk? Nee. Het waren de meningen en opmerkingen van anderen waar ik voor wegliep. Hoeveel invloed ik dat op mij liet hebben, daar had ik wel controle over. Langzaam aan lukte het steeds beter om mezelf en de situatie te accepteren zoals het was. Doordat mijn eigen houding tegenover de situatie veranderde, leek ook de houding van mijn omgeving te veranderen. Ik stond steviger in mijn schoenen en ik merkte dat ik steeds vaker ook complimenten kreeg.

De invloed van je mindset
Zoals je al eerder las in deze blog werd ik door mijn persoonlijke situatie gedwongen om met mezelf aan de slag te gaan. Dit deed ik door me te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Al snel las en hoorde ik over mindset. Ik had nog nooit echt stil gestaan bij de invloed van je mindset op je persoonlijkheid en de manier waarop je met bepaalde situaties omgaat. Ik las over twee typen mindsets. Een vaste mindset en een op groei gerichte mindset. Dit deed mij reflecteren op mezelf. Ik herkende dat ik in veel situaties een vaste mindset had. Deze was gekoppeld aan gedachten als: Waarom moet mij dit overkomen? Ik heb altijd pech! Ik moet er altijd harder voor werken dan een ander. Ik had de overtuiging dat veel mijn persoonlijkheid en capaciteiten vast stonden. Dit staat haaks op een groei gerichte mindset. Met een op groei gerichte mindset heb je de overtuiging dat je jezelf en je capaciteiten kunt ontwikkelen en verbeteren.

Voorbereiding
Er kunnen situaties zijn waarin je stevig in je schoenen staat en er kunnen situaties zijn waarin dat niet het geval is. Je bent vaak niet in alle situaties hetzelfde. Wanneer je merkt dat je in specifieke situaties minder stevig in je schoenen staat, dan kun je daar op reflecteren. Je kunt gaan achterhalen waar het vandaan komt en wat je anders zou kunnen doen. Wanneer dergelijke situaties zich dan opnieuw voordoen kun je je erop voorbereiden. Het zal je helpen om je op die momenten zelfverzekerder te voelen en steviger in je schoenen te staan.

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over steviger in je schoenen staan! 

Online Life Coach Podcast

Volg en like Daily Learning Online!