Positief denken: 6 praktische tips!

positief denken 6 praktische tips

Positief denken, hoe krijg je dat voor elkaar? Natuurlijk kun je geforceerd proberen positief te denken, maar dat werkt niet. Hoe kun je jezelf zo beïnvloeden dat je écht positiever gaat denken? In deze blog geef ik 6 praktische tips om dat voor elkaar te krijgen.

1. Word je bewust van negatieve aannames
Positief denken moet een gewoonte worden. Door de jaren heen is het vaak een gewoonte geworden om bepaalde aannames te doen. Onder invloed van onze conditionering en directe omgeving hebben zich bepaalde gedachten en overtuigingen ontwikkeld waarvan je jezelf niet altijd meer bewust bent. Hierdoor kunnen er vanuit een automatisme bepaalde gedachten bij je opkomen wanneer bepaalde situaties zich voordoen. Je hebt onbewust specifieke gedachten gelinkt aan dingen. Zo kan het bijvoorbeeld een gewoonte zijn geworden om op zondagavond negatieve gedachten te hebben over het feit dat het weekend bijna voorbij is. Je kunt door de jaren heen negatieve gedachten hebben gelinkt aan werk. Deze gedachten kunnen hebben geleid tot bepaalde negatieve aannames. Om af te rekenen met negatieve denkpatronen is het belangrijk dat je deze gaat herkennen. Dit kun je doen door te gaan reflecteren op je gedrag. Op welke momenten spelen negatieve gedachten bij je op? Kun je herleiden waar deze gedachten vandaan komen? Wanneer je daar meer inzicht in krijgt kun je gaan proberen niet meer naar deze gedachten te luisteren en ze te vervangen voor positieve gedachten. De volgende tips zullen je daarbij helpen.

2. Sta stil bij dingen waarvoor je dankbaar bent
Je kunt jezelf trainen om het positieve te herkennen door dagelijks stil te staan bij dingen die goed gingen en waarvoor je dankbaar bent. Door hier dagelijks bij stil te staan zal je direct merken dat het je helpt om positiever te zijn. Positief zijn is essentieel voor positief denken. Met alleen positief denken ben je er niet. Om dingen positiever te kunnen zien moeten je overtuigingen positiever worden. Door dagelijks stil te staan bij de positieve dingen die je hebt ervaren zal dit effect hebben op je onderbewuste. Het zal je helpen om nieuwe overtuigingen en denkpatronen te ontwikkelen.

3. Neem verantwoordelijkheid
Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag. Kijk ook kritisch naar jezelf. Hoe sluit jouw huidige gedrag aan op positiever denken? Welke invloed hebben negatieve gedachten en overtuigingen op jou gedrag? Ben je gefocust op negativiteit? Of kies je er bewust voor negativiteit te vermijden? Praat je negatief over anderen? Behandel je anderen zoals je zelf behandeld wilt worden? Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag. Probeer zoveel mogelijk te handelen vanuit liefde en positiviteit. Oordeel niet over anderen, maar focus op jezelf. Wat kan jij positief bijdragen?

4. Omring jezelf met positieve mensen
Onze directe omgeving heeft een enorme invloed op onze conditionering. Onder invloed van onze conditionering ontstaan onze gedachten en overtuigingen. Het is daarom belangrijk dat je bewust kiest met wie je omgaat. Welke mensen in je omgeving staan positief in het leven? Welke mensen moedigen je aan? Welke mensen zorgen voor negativiteit? Welke mensen in je omgeving zijn altijd aan het klagen? Welke mensen remmen je af als je jouw dromen en doelen met ze deelt? Omring jezelf met positieve mensen. Het heeft een direct effect op jouw gedachten en overtuigingen. Misschien ken je het gezegde wel: ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet.’

5. Ga bewust om met wat je consumeert
Wat geldt voor de vorige tip, geldt natuurlijk ook voor de dingen die je consumeert. Omring jezelf met positiviteit. Kijk naar positieve en inspirerende dingen op T.V. of internet. Laat je inspireren door positieve voorbeelden en mensen die je bewondert. Luister naar inspirerende podcasts en positieve muziek. Vermijd juist negativiteit. We hebben van nature de neiging om aangetrokken te zijn tot negatieve berichtgeving en de media springt hier handig op in. Wees je bewust van wat jij consumeert en maak daarin duidelijk keuzes.

6. Zorg goed voor jezelf
Om positief te kunnen denken is het noodzakelijk dat je je goed voelt over jezelf. Dit kun je bereiken door goed voor jezelf te zorgen. Eet gezonde voeding met een positief effect op je gesteldheid. Zorg voor voldoende beweging waardoor je fit bent. Let op dat je voldoende rust. Zorg voor een goede balans. Het zal je helpen om positiever in het leven te staan.

Luister ook naar de Online Life Coach Podcast over positief denken! 

Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

Volg en like Daily Learning Online!