Positief blijven, hoe doe je dat? (blog)

positief blijven, hoe doe je dat?

Positief blijven, hoe doe je dat? Hoe houd je een positieve mindset in een wereld waarin ook zoveel pijn, verdriet en negativiteit aanwezig is? Hoe komt het dat we sneller geneigd zijn om ons te focussen op negativiteit? Dat en meer lees je hier!

Overlevingsmechanisme
Ons overlevingsmechanisme wil ons beschermen tegen gevaren en risico’s. Het wil ons veilig binnen onze comfortzone houden. Dit maakt dat het ook zo lastig en spannend kan voelen om met slechte gewoontes af te rekenen, angsten te doorbreken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ons overlevingsmechanisme wijst ons op wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Het laat ons de mogelijke negatieve gevolgen zien van keuzes die we maken. In de oertijd had ons overlevingsmechanisme natuurlijk een belangrijke functie. Het behoedde ons voor gevaren die op de loer lagen waardoor we konden overleven. De gevaren van vandaag de dag hebben in de meeste gevallen niet met leven of dood te maken. Toch doet ons overlevingsmechanisme nog steeds actief haar werk. Hierdoor hebben we nog wel eens de neiging om dingen negatief te bekijken. We zijn gefocust op wat er niet goed gaat of wat er mis kan gaan. Daarnaast zijn we bang voor wat anderen van ons zouden kunnen vinden. Ons overlevingsmechanisme wil dat we aardig gevonden worden en niet verstoten worden uit de groep. In de oertijd kon dit je kansen om te overleven aanzienlijk verkleinen. Vandaag de dag is het natuurlijk minder belangrijk wat een ander van je vindt. Het heeft in ieder geval minder grote gevolgen. Als ons overlevingsmechanisme heel actief is en een grote invloed op ons heeft kan het in de loop van de tijd een gewoonte zijn geworden om naar je overlevingsmechanisme te luisteren. Ook op momenten dat het misschien niet nodig is, of sterker nog: het je in de weg staat om jezelf te ontwikkelen, groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het is een automatisme geworden om negatief te denken en angstig te zijn voor veranderingen.

Conditionering
Jouw omgeving heeft bewust en onbewust invloed gehad op jouw gedachten en overtuigingen. Als je ouders je van jongs af aan hebben gewezen op wat er allemaal aan mankeert in de wereld, is de kans groot dat dit heeft bijgedragen aan jouw focus op negativiteit. Zeiden je ouders vroeger bijvoorbeeld: ‘Het is morgen maandag. Je mag weer lekker naar school. Nieuwe dingen leren en spelen met je vriendjes!’ Of zeiden je ouders: ‘Jammer he dat het weekend alweer voorbij is. Morgen moeten we weer. Vijf hele dagen voordat het eindelijk weer weekend is’. Als je ouders het laatste zeiden is de kans groot dat je van jongs af aan een negatieve associatie hebt met school. Als je ouders regelmatig klaagden over hun werk bestaat de kans dat je een negatieve associatie hebt opgebouwd ten opzichte van werken. Terwijl er natuurlijk ook heel veel hele leuke banen zijn en er hele positieve kanten zitten aan werken. Als je veel vrienden om je heen hebt die veel klagen en oordelen dan bestaat de kans dat dit een negatief effect heeft op je focus. Misschien maak je jezelf er ook schuldig aan. Daarnaast worden we door de media overspoeld met negatieve berichten. De wereld gaat ten onder. Het klimaat verandert, overbevolking, oorlogen, discriminatie, criminaliteit, immigratie, noem maar op. Dag in dag uit worden we gebombardeerd met negatief nieuws en berichten De reden hiervan is dat negatieve berichtgeving sneller onze aandacht trekt dan positieve berichten. Je zou bijna denken dan het met de wereld slechter gaat dan ooit. Maar is dat eigenlijk wel echt zo? Is er niet net zoveel positief nieuws te melden? Natuurlijk zijn er dingen die beter moeten en waar we ons als mensheid kunnen ontwikkelen, maar is het niet de realiteit dat het ten opzichte van het verleden juist steeds beter gaat? Welke invloed heeft negatieve berichtgeving op jouw manier van denken?

Negatief zijn is makkelijk
Een andere oorzaak is dat het simpelweg makkelijker is om negatief te zijn, dan om positief te zijn. Enerzijds als gevolg van de oorzaken die ik hiervoor heb genoemd en anderzijds omdat we van nature lui zijn. Van nature wil ons lichaam krachten sparen en rusten. Zo weinig mogelijk energie verbruiken. In de oertijd was je niet altijd zeker hoe de dingen zouden lopen, of je wel eten zou hebben of je moest krachten sparen voor de jacht. Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde, maar ons lichaam werkt nog wel steeds zo. Door te focussen op negativiteit kun je dit als excuus gebruiken om niet in actie te komen. Het ligt aan een ander, het gaat toch niet lukken, positiviteit is naïef, het leven is nu eenmaal hard, echte vriendschap bestaat niet, liefde daar geloof ik niet in. Focussen op negativiteit haalt het probleem weg bij jezelf. Je gebruikt het als excuus om vooral niet aan jezelf te hoeven werken. Je zult niet op je bek te gaan en niet veroordeeld worden door anderen wanneer je iets onderneemt en het mislukt. Stel je voor dat je positief bent over de liefde en stapt in een relatie die mislukt? Stel je voor dat je positief bent over die baan die je eigenlijk veel leuker vindt dan je huidige baan, maar het wordt geen succes? Het weerhoudt ons ervan om uitdagingen aan te gaan. Het zijn een aantal voorbeelden van oorzaken die bijdragen aan onze neiging om negatief te denken. Maar hoe kunnen we dan toch positief zijn en blijven? Ik ga je een aantal tips geven die je hierbij zullen helpen.

Tip 1: Wees je bewust dat jij zelf betekenis geeft aan dingen en gebeurtenissen
Ik gaf net al het voorbeeld van werk. Welke betekenis geef jij aan dat je moet werken? Is het voor jou een noodzakelijk kwaad? Of zie je werk als een kans om geld te verdienen. Een kans om jezelf te ontwikkelen. Een kans om lekker onder de mensen te zijn en je sociale netwerk te verbreden? Een manier om financieel niet afhankelijk te zijn van anderen maar je eigen geld te verdienen. Ook als er dingen gebeuren die niet leuk zijn. Welke betekenis geef je er dan aan? Is het voor jou het einde van de wereld? Is alles verpest? Of kun je er ook een positiever betekenis aan geven? Zitten er misschien ook voordelen aan? Wanneer je jezelf hiervan bewust wordt kun je ervoor gaan kiezen om een andere betekenis te geven. Je zult jezelf hierin moeten trainen en het zal niet direct altijd lukken. Maar als je jezelf blijft trainen om een positievere betekenis te geven zal dit op termijn een automatisme worden waardoor het makkelijker wordt. Net zo als het voor nu een automatisme is om een negatieve betekenis te geven aan dingen die je als niet leuk of een tegenslag ervaart.

Tip 2: Wees je bewust van waar je je focus legt.
Jij kiest waar je jezelf op focust. Focus je op wat een ander allemaal niet goed doet, of kies je ervoor om je te focussen op wat je wél waardeert in de ander. Focus je op alle aspecten van je werk waar je een hekel aan hebt? Of kies je ervoor om je te focussen op de leuke dingen en de voordelen je haalt uit je werk. Leg je je focus op klagen over wat er allemaal mis is, of kies je ervoor om je te focussen op wat je eraan kunt doen omdat te veranderen. Train jezelf om je focus te verleggen naar het positieve. Focus je op wat er allemaal goed zou kunnen gaan in plaats van mogelijke missers.

Tip 3: Voed je mind met positiviteit
Omring jezelf met positieve mensen. Ga bewust om met welke media je consumeert. En als je voor de zoveelste keer negatieve berichtgeving hoort wees je dan bewust van wie die berichtgeving komt, met welke intentie die boodschap de wereld in wordt geslingerd. Klopt het wel wat er gezegd wordt? Of zit er een verbogen agenda achter? Kies er bewust voor om negativiteit te vermijden en laat je niet verleiden door je omgeving om erin mee te gaan. Als die negatieve collega weer eens aan het klagen is ga er dan niet in mee. Als een van je vrienden of kennissen weer eens een negatief oordeel heeft over een ander ga er dan niet in mee.  Het heeft uiteindelijk allemaal effect op mind en hoe jij kijkt naar de wereld. Wat en wie hebben een positieve kijk en invloed op je leven? Kies er bewust voor om daar je prioriteiten te leggen.

Tip 4: Voldoende rust en beweging.
Wanneer je voldoende rust en beweging hebt zal het een stuk makkelijker zijn om positief te blijven. Je zult je fitter en energieker voelen en dat heeft natuurlijk een positief effect op hoe jij in het leven staat. Je zult minder vatbaar zijn voor negativiteit en emotionele schommelingen. Het is een tip die je regelmatig terug hoort in deze podcast, maar dat is niet voor niets. Voldoende rust en beweging hebben een enorme invloed op bijna alle aspecten in je leven. Vergeet daarbij niet de invloed van gezonde voeding.

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over positief blijven! 

Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

 

Volg en like Daily Learning Online!