Omgaan met kritiek of meningen van anderen – blog

kritiek en meningen van anderen

Het gaat erg goed met Daily Learning Online en de Online Life Coach Podcast. Het aantal coachingsgesprekken en het aantal luisteraars groeit hard. Dit heeft ook tot gevolg dat ik steeds vaker positieve, leuke en dankbare berichten krijg. Super leuk! Maar natuurlijk zit er ook wel eens kritiek of negativiteit tussen de reacties die ik krijg. Daarover gaat deze blog: Op een positieve manier omgaan met de mening en kritiek van anderen.

Negatieve reacties
Ik zou liegen als ik zeg dat het mij niets doet als ik een negatieve reactie of kritiek krijg. Natuurlijk vind ik het veel leuker om positieve reacties te lezen. Gelukkig krijg ik veel meer positieve reacties en zijn de negatieve reacties zeldzaam. Tóch merk ik dat als ik een negatieve reactie krijg het veel langer bij me blijft hangen.

Eigenwaarde en mindset
Wanneer je minder leuke reacties krijgt kan het je raken. Je wilt graag dat mensen het leuk vinden wat je doet. Dat mensen je leuk vinden. We kunnen ons afgewezen voelen wanneer iemand ons niet leuk vindt. We kunnen onzeker worden wanneer we kritiek krijgen. Het heeft veel te maken met onze eigenwaarde en mindset. Die zijn bepalend voor hoe wij bepaalde reacties labelen. De één kan een reactie als positief ervaren en de ander kan het zien als een waardevolle tip. De één kan een reacties als een aanval zien en de ander kan het waarderen dat iemand hem of haar ergens op wijst. Wanneer we wat minder lekker in ons vel zitten of we voelen ons wat onzeker, dan hebben we sneller de neiging om ons aangevallen te voelen en in de verdediging te schieten wanneer iemand een mening over ons heeft. We kunnen die mening of opmerking vervolgens labelen als negatief. Ons ego is gekrenkt en we voelen het als een persoonlijke aanval. We zien iemand als een ‘hater’. Of trekken de conclusie dat die persoon ons niet leuk, aardig of goed vindt. Maar is dat wel zo? Klopt jouw interpretatie?

Onzekerheid
We kunnen er ook onzeker van worden: ‘Oh nee, ik doe het niet goed’. ‘Oh nee ze vinden me niet leuk’. ‘Oh nee, ik lever veel te weinig waarde’. Ook zelf heb ik regelmatig te maken met opmerkingen en meningen van anderen. Zeker nu de Online Life Coach Podcast zo snel groeit. Er komen steeds meer leuke, dankbare en positieve reacties en dat geeft mij enorm veel voldoening en motivatie om ermee door te gaan. Doordat er steeds meer mensen luisteren komt er ook wel eens een kritische noot langs. Sommige mensen vinden coaching maar onzin. Ze zien niet in waarom je een coach zou moeten nemen. Ook zijn er wel eens berichten van mensen die de podcast niet waarderen. Ze houden niet van de manier waarop ik praat. Of ze vinden dat ik te snel praat of juist te langzaam.  Ook komt het wel eens voor dat iemand het niet eens is met de tips die ik geef tijdens een aflevering. Wanneer je op de voorgrond treed of je kop boven het maaiveld uitsteekt, zijn er mensen die er een mening over hebben. Wat je ook doet. Het maakt niet uit. Je kunt nooit iedereen ‘pleasen’ en mensen zullen altijd een mening over je hebben. Zowel positief als negatief. Dat is iets dat niet verandert. Wat je wel kunt veranderen is hoe jij daarmee omgaat. Met welke mindset neem je kritiek, meningen of negativiteit tot je? Jij bent verantwoordelijk voor jouw interpretatie. Wanneer ik zelf te maken heb met kritiek, meningen of negativiteit leg ik daar mijn focus.

Praktische tips!
Ik zal je een aantal praktische tips geven die mij helpen om er op een positieve manier mee om te gaan en er sterker van te worden:

1. Wat zegt iemand precies?
Wanneer iemand het nodig vindt om zijn of haar mening te geven over ons dan interpreteren we dit door onze eigen bril. We kleuren het direct op een bepaalde manier in en gaan er vanuit dat we wel begrepen hebben wat iemand bedoelt. Probeer los te komen van emoties die als reflex bij je opkomen en objectief te kijken naar wat er wordt gezegd. Zorg dat je goed begrijpt wat iemand precies zegt en bedoelt voordat je direct jouw conclusies trekt.

2. Met welke intentie wordt iets tegen je gezegd?
De mening van een ander kan soms bot of hard overkomen, maar vaak is de gene die dat zegt zich daar niet van bewust. Met welke intentie geeft de persoon zijn of haar mening over jou? Wil die persoon jou kwetsen, pijn doen of beschadigen? In veel gevallen waarschijnlijk niet. Als iemand wél die intentie heeft om je te kwetsen, pijn te doen of te beschadigen hoef je de mening van de ander niet serieus te nemen. Dan is de mening waarschijnlijk niet oprecht en objectief.

3. Kijk naar wie de persoon is die zijn mening of kritiek geeft
Heeft de persoon die zijn mening geeft verstand van zaken? Heeft die persoon zich in jouw of wat je doet verdiept? Is het iemand die je serieus moet nemen? Wat is de waarde van de mening of het oordeel die deze persoon over jou heeft? Vaak krijgen we kritiek of meningen van mensen over iets wat je doet, waar zij helemaal geen verstand van hebben. Of is het iemand die heel anders in het leven staat. Als iemand zijn mening of oordeel geeft over jou of wat je doet kijk dan kritisch naar de achtergrond van die persoon? Heeft hij of zij recht van spreken? Wat weet die persoon ervan? Is dat iemand om advies van aan te nemen op dat gebied? In veel gevallen waarschijnlijk niet.

4. Hoe staat de persoon die het nodig vindt om zijn mening te delen in het leven?
Als je iets spannends wilt gaan doen of doet zal iemand die van zekerheid houdt daar wellicht een mening over hebben. Misschien zal die persoon er wel kritisch op zijn omdat ‘hij of zij dat echt nooit zou doen’. En dat is helemaal prima! Het één is niet beter dan het ander. Het is gewoon een andere keuze die ook prima is. Laat je dat niet aan het twijfelen brengen over jezelf en waar jij je goed bij voelt.

5. Begin altijd bij jezelf.
Als iemand wat tegen je zegt wat jij als een vervelende mening, kritiek of een nagatief oordeel ervaart kijk dan altijd eerst naar jezelf. Hoe komt het dat jij dat zo ervaart? Is het wel zo negatief allemaal of is dat jouw eigen interpretatie onder invloed van emoties te opspelen? Kun je het wellicht ook zien als een waardevolle tip? Kun je de goede intentie herkennen waarmee iemand het zegt? Komt het misschien door jouw eigen onzekerheid dat je het zo ervaart? Leg de verantwoordelijkheid bij jezelf neer. Jij kiest hoe je ermee omgaat en welk label je eraan geeft. Wat kun jij doen om er beter mee om te gaan?

6. Doe er je voordeel mee of laat het los
Het is niet altijd leuk wanneer mensen kritiek of een oordeel hebben, toch kun je er vaak ook veel van leren en kan je erdoor groeien en sterker worden. Probeer altijd te kijken naar wat je kan met de feedback die je krijgt. Kun je er je voordeel mee doen? Helpt het je om jezelf te verbeteren? Ligt er ergens toegevoegde waarde? Of kun je er helemaal niets mee? Probeer het in het laatste geval dan zo snel mogelijk los te laten.

7. Focus op jezelf
Soms kunnen mensen enorm bot of bijna haatdragend zijn. Je kunt dat in ieder geval zo ervaren. Probeer dan niet haatdragend terug te reageren, maar probeer het vanuit een emphatische en liefdevolle invalshoek te bekijken. Waarschijnlijk zit die persoon niet lekker in zijn of haar vel. Misschien spelen persoonlijke factoren een rol waardoor iemand zich genoodzaakt voelt om zo te reageren. Voorkom dat je te veel gaat oordelen of meegaat in negativiteit. Blijf gefocust op jezelf. Neem verantwoordelijkheid voor jouw geluk en houd je focus op jouw dromen en doelen. Focus op wat jij belangrijk vindt.

Volg en like Daily Learning Online!