Mindset veranderen: De invloed van je mindset op jouw ontwikkeling (blog)

mindset veranderen

Wanneer er wordt gesproken over persoonlijke groei en ontwikkeling, wordt er vaak ook gesproken over je mindset. Het belang van een positieve op groei gerichte mindset. Ook zelf praat ik er regelmatig over tijdens coachingssessie en in mijn video’s. Dit komt omdat ik vanaf het moment dat ik mezelf bewust werd van de invloed op mijn mindset, mijn leven totaal veranderde. Ik kon beter omgaan met tegenslagen, ging met een andere blik naar mezelf en de wereld kijken en ging simpelweg meer geluk ervaren! Maar wat is mindset dan eigenlijk precies en hoe komt het dat het zo’n invloed heeft op je leven? Je leest het hier.

Wat is  mindset? Wat is de invloed van je mindset op je ontwikkeling en hoe kun je jouw mindset beïnvloeden?
Je mindset is de verzameling van overtuigingen die jij hebt over jezelf, je intelligentie en je competenties. Je mindset is aangeleerd tijdens je levensloop en ontwikkeld onder invloed van jouw directe omgeving en de dingen die je hebt meegemaakt. Dr. Carol Dweck heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het effect van onze mindset op ons dagelijks leven. Waarom zet de ene persoon door en geeft de andere op?

Twee soorten mindsets
Dr. Carol Dweck ontdekte tijdens haar onderzoek dat niet alleen onze talenten en vaardigheden ons succes bepalen, maar ook onze manier van denken. Ze identificeerde twee soorten mindsets: een op groei gerichte mindset en de vaste mindset. Mensen met een op groei gerichte mindset hebben de overtuiging dat zij door middel van training en oefening hun vaardigheden en talenten kunnen ontwikkelen. Mensen met een vaste mindset hebben de overtuiging dat talenten en vaardigheden aangeboren zijn en dat deze grotendeels vast staan.

Verschil in denkwijze
Dr. Carol Dweck kwam tot de conclusie dat er een wezenlijk verschil zit in de denkwijze van succesvolle mensen en minder succesvolle mensen. Mensen met een op groei gerichte mindset hebben meer vertrouwen in hun eigen kunnen en een positief resultaat. Zij zien uitdagingen en obstakels als kansen om te leren en te groeien. Mensen met een vaste mindset zien dit als gevaarlijke risico’s met een grote kans op teleurstelling. Omdat het waarschijnlijk toch niet zal lukken. Dit maakt dat mensen met vaste mindset sneller geneigd zijn om op te geven. Of zelfs niet eens aan een uitdaging beginnen.

In de praktijk zien we dat we switchen tussen een vaste- en een op groei gerichte mindset. In de ene situatie heb je meer een vaste en in de andere situatie een op groei gerichte mindset. Succesvolle mensen hebben vaker een op groei gerichte mindset. Ze realiseren zich dat succes niet komt van de een op andere dag. Ze staan positief tegenover de weg ernaar toe. Dat de hindernissen die zij op hun pad tegenkomen kansen zijn om te leren wat zij nodig hebben om hun doelen te bereiken. Deze manier van denken heeft invloed op alle aspecten in hun leven.

Wat voor mindset heb jij ontwikkeld?
Ben jij je bewust van jouw manier van denken? Geloof je dat jouw capaciteiten vast staan? Of denk je dat je jouw talenten en vaardigheden gedurende jouw leven verder kan ontwikkelen? Zie je een succesvol persoon en denk je die heeft geluk gehad? Of zie je een succesvol persoon en denk je wat zou ik van die persoon kunnen leren? Wanneer je jezelf hier bewust van wordt en jouw manier van denken gaat herkennen, kun je proberen deze te veranderen naar een op groei gerichte mindset. Je oude overtuigingen zijn natuurlijk niet direct verdwenen, maar bewustwording en herkennen in welke situaties je meer een vaste mindset hebt, is stap 1. Dit is niet gemakkelijk. Het kan lastig zijn om objectief en helder naar jezelf te kijken. Ik help je graag. Daarom bied ik wekelijks een aantal Positivity Boost gesprekken gratis aan. Dit is een GRATIS 1 op 1 online coachingssessie waarin ik jou concreet help tot nieuwe inzichten te komen en jouw mindset positief te veranderen.

Kijk hier voor meer informatie over het Positivity Boost gesprek en de mogelijkheid om een afspraak te plannen. Je krijgt direct toegang tot mijn agenda. 

‘Het is mijn missie om een positieve bijdrage te leveren aan jouw groei en geluk. Jouw mindset heeft invloed op alle aspecten in je leven. Wanneer je jezelf bewust wordt van jouw gedachten en overtuigingen en de manier van denken die hieruit is ontstaan, kun je werken aan een positieve, op groei gerichte mindset. ‘

Volg en like Daily Learning Online!

Gerelateerde berichten