Minder vergelijken met anderen, meer focus op jezelf – Blog

minder vergelijken met anderen

We zitten alweer aan het einde van de maand april en dat betekent dat er alweer 1/3 van het jaar op zit. Voor mij een moment om te reflecteren op mijn voortgang en de groei die ik heb doorgemaakt de afgelopen maanden. Ik kijk in dit blog naar de dingen die goed gaan, maar ook naar de punten waarop ik mezelf nog kan verbeteren. Daarnaast heb ik het over focussen op je eigen ontwikkeling en minder vergelijken met anderen. 

Er zijn een aantal dingen waar ik enorm trots op ben. Dat is allereerst de enorme groei die de Online Life Coach Podcast heeft doorgemaakt de afgelopen maanden. Het aantal luisteraars is enorm gegroeid en steeds meer luisteraars vragen naar aanleiding van de afleveringen een Positivity Boost gesprek bij mij aan. Dit is een eerste gratis inspiratiesessie of coachingsessie waarin ik je help tot nieuwe inzichten te komen en handvatten geef waarmee je direct een verschil kunt maken in je leven. Ik merk dat coaching voor veel mensen toch nog een bepaalde drempel heeft waar ze niet altijd even makkelijk overheen stappen. De Online Life Coach Podcast is voor die mensen waarvoor 1 op 1 coaching nog net een stap te ver is, maar die wel graag positief geïnspireerd worden en aan de slag willen met hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ik merk dat aan de slag gaan met een coach voor veel mensen best een spannende stap is. Soms uit angst om geconfronteerd te worden met jezelf en bepaalde gedragspatronen, maar men is ook niet altijd bereid om écht tijd en geld te investeren in zichzelf. Het kan enorm spannend zijn om uit je comfortzone te treden, maar daar ligt juist wel je groei. Een coach kan je helpen die groei te versnellen en ik vind het mooi om te zien dat de Online Life Coach Podcast voor veel mensen een mooie tussen stap is die de stap naar coaching vervolgens wat kleiner maakt. Super gaaf om ook steeds meer luisteraars van de Online Life Coach Podcast persoonlijk te mogen coachen!

Ik ga er alles aan doen om die groei dit jaar verder door te zetten. Dit doe ik door te reflecteren en te kijken naar wat er goed gaat:
Welke dingen dragen het meeste bij aan de groei van Daily Learning Online op dit moment?
Welke dingen doe ik nog niet of te weinig om deze groei te versnellen?
Welke dingen kan ik doen om nog meer mensen te bereiken?
Welke van die dingen zijn het meest effectief?
Hoe kan ik die activiteiten op zo’n manier inpassen dat ze passen in mijn agenda en ik ze ook vol ga houden?

Want een van de belangrijkste dingen die ik heb mogen ervaren is dat consistentie en geduld enorm belangrijk zijn richting het behalen van onze doelen. We zijn nog wel eens ongeduldig als het behalen van resultaten ons niet snel genoeg gaat. We gaan twijfelen aan onszelf en verliezen het geloof dat het ons zal lukken. We willen direct resultaat en zijn niet bereid om tijd en geld te investeren. Of te investeren in onze eigen groei en ontwikkeling en onze mindset. Het gevolg is dat we opgeven en stoppen. We beginnen aan iets nieuws en als dat ons niet snel genoeg gaat stoppen we opnieuw en gaan we weer wat anders proberen. Uiteindelijk zetten we niets lang genoeg door om echt resultaten neer te zetten. Het is iets waar ik zelf ook een tijd lang mee geworsteld heb. Ik vind veel dingen leuk en als het een me niet snel genoeg ging, dan probeerde ik gewoon weer wat anders. Ik begon steeds gemotiveerd en gedreven, maar als het me niet snel genoeg ging verloor ik die drive en ging ik op zoek naar iets anders. Door actief aan de slag te gaan met mijn persoonlijke ontwikkeling, hulp van een coach te vragen en te gaan reflecteren op mijn gedrag kon ik die cirkel doorbreken.

Meer focus op jezelf
Als je op dit moment nog niet de resulaten haalt die je zou willen behalen, stel jezelf dan de volgende vragen:
Ben je als persoon al de persoon die je moet zijn om resultaat te kunnen neerzetten?
Heb je over een langere periode (een periode van bijv. 6 maanden) wekelijks consistent en met een doordacht plan activiteiten uitgevoerd die bijdragen aan het behalen van je resultaten?
Als je kritisch naar jezelf kijkt, heb je dan echt alles gegeven? Waar zit er nog verbetering?
Is het tijdspad dat je voor ogen hebt nog steeds realistisch als je de voorbeeldvragen die ik zojuist benoemd heb eerlijk beantwoord?

We worden in deze tijd overspoeld met mooie berichten op sociale media van mensen die een mooi leven lijken te leiden, mensen die succes hebben, mensen die enorm gelukkig lijken te zijn enz. Het heeft nog wel eens een negatief effect op ons zelfvertrouwen en het geduld dat we hebben. Waarom lukt het hun wel en mij niet? Waarom ben ik niet zo succesvol? Kan ik het wel? Wat doe ik verkeerd? Waarom zit bij mij alles tegen? We kijken naar succesvolle mensen zoals ze nu zijn, maar we zien niet de weg die ze hebben moeten afleggen om te komen tot waar ze nu zijn. We vergelijken onszelf met iemand die misschien wel jaren verder is qua ontwikkeling, qua expertise, qua persoonlijke groei of in hun zakelijke succes. Vaak zijn er jaren aan voorafgegaan waarin het niet altijd voor de wind ging en waarin er enorm hard gewerkt is. Het kan een enorme valkuil zijn om je te vergelijken met anderen. Het kan wel enorm helpen om los van het vergelijken een succesvol iemand die je bewonderd te bestuderen. Hoe zag de reis van die persoon eruit? Hoe is die persoon gekomen tot waar hij of zij nu is? Wat doet die persoon wellicht anders dan jij? Hoe staat die persoon in het leven? Welke mindset lijkt deze persoon te hebben? Waar verschilt dit ten op zichte van je eigen mindset? Probeer jezelf niet te vergelijken met personen die al wat verder zijn of op dit moment succesvoller zijn dan jij, maar kijk er met bewondering naar en kijk wat je van deze persoon kunt leren. Probeer dit toe te passen in je eigen leven en tijdens het proces richting het behalen van je doelen.

Reflecteer op je overtuigingen:
Waar ben jij jezelf nog aan het saboteren?
Op welke punten voel jij je nog onzeker?
Wat kun je doen om daar stap voor stap verandering in te brengen?

Verandering begint bij jezelf. Focus op jouw eigen groei en jouw eigen weg. Die weg is voor iedereen anders. Vergelijken met anderen heeft totaal geen zin. Probeer jezelf ook te beschermen tegen excuses die je voor jezelf verzint. Ja maar die heeft geluk? Ja maar die heeft meer geld? Ja maar die heeft meer tijd? Ja maar die heeft een diploma? Jij maar die heeft geen kinderen? Het doet er allemaal niet toe. Wanneer jij je focust op een ander, of wanneer je oordeelt over een ander ben je niet met jezelf bezig. Je zult het moeten doen met wat je op dit moment hebt. Wens niet dat het allemaal makkelijker zou zijn, maar wens dat je beter was. Probeer te leren van mensen die je bewonderd en je te focussen op je eigen groei en het beter worden.

Als ik kijk naar mijn eigen groei zijn er natuurlijk ook dingen die beter kunnen. Ik wil proberen om de rest van het jaar meer structuur aan te brengen in mijn werkzaamheden. Ik werk enorm op gevoel en dat brengt me tot mooie dingen die dicht bij me staan net als deze podcastaflevering, maar ook de vorige podcast aflevering was een hele persoonlijke aflevering. Maar het zal mijn effectiviteit vergroten om iets meer structuur aan te brengen in mijn activiteiten. Het zal me helpen mij bereik te vergoten en bijvoorbeeld vaker dingen te posten op social media, maar tijd vrij te maken voor coachingssessies met mijn klanten. Als ik kijk naar waar ik op persoonlijk vlak trots op ben ik het mijn vaste ochtendroutine waarmee ik dit jaar ben gestart. Ik heb hier ook een podcastaflevering over opgenomen. Die aflevering heet: de voordelen van een ochtendroutine en ik zal de link naar deze aflevering in de notities zetten bij deze aflevering. Tijdens deze ochtend routine sport ik o.a. en ik neem de tijd om te mediteren. Het heeft een enorm positief effect op mijn gesteldheid en energieniveau. Waar ik nog wel consistenter in wil worden is de structuur die ik aanbreng op de rest van de dag, niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn persoonlijke leven. Nog beter letten op mijn voeding bijvoorbeeld en af en toe de tijd nemen om dingen voor te bereiden waardoor dit makkelijker wordt. Nog strenger tijdsblokken maken waarin ik bepaalde dingen doe. Tijd vrijhouden voor mijn gezin en ontspanning, maar ook voldoende tijd in ruimen op met Daily Learning Online aan de slag te gaan. Zoveel mogelijk mensen coachen en groeien als onderneming. Nog meer balans aanbrengen in mijn leven.

Reflecteren op je gedrag helpt je te groeien, te verbeteren en jezelf te ontwikkelen als mens. Houd hierbij de focus op jezelf en je eigen resultaten en voorkom dat je jezelf doorlopend vergelijkt met anderen. Leren van mensen die je bewondert is natuurlijk prima, maar voorkom dat je ontmoedigd raakt door jouw eigen resultaten te vergelijken met de resultaten van iemand die op een heel ander punt is dan jij. Besef je dat groei en ontwikkeling tijd nodig hebben dat consistentie en geduld daarbij essentieel zijn.

Luister ook naar de Online Life Coach Podcast aflevering: ‘Minder vergelijken met anderen, meer focus op jezelf!’

Online Life Coach Podcast

Volg en like Daily Learning Online!