Leren accepteren – Blog

leren accepteren
Regelmatig heb ik het met je over het hebben van een positieve mindset, positief in het leven staan het leveren van een positieve bijdrage aan jouw groei en geluk. Het is tenslotte mijn missie. Wel is het belangrijk om te beseffen dat het tijd zal kosten om je mindset te ontwikkelen en jezelf aan te leren om positiever in het leven te staan. Daarbij hoort ook het accepteren dat het je niet altijd zal lukken om altijd maar positief te zijn.

Acceptatie
Dat is wat ik in deze blog bedoel met acceptatie. Natuurlijk is het helemaal prima om ergens even flink van te balen. Het is normaal dat je het af en toe even niet zo zonnig inziet allemaal. Ga je daar niet tegen verzetten. Probeer op die momenten te accepteren dat je je zo voelt. We hebben nog wel eens de neiging om ons er tegen te verzetten: Nee zo moet ik mij niet voelen. Ik moet positief zijn. Ik moet gelukkig zijn. Ik moet mij zelfverzekerd voelen… Ernaar streven om je goed te voelen en positief in het leven te staan door aan je mindset te werken, is natuurlijk helemaal niets mis mee. Accepteren dat er nog steeds wel eens momenten zullen zijn dat je minder lekker in je vel zit, hoort daar ook bij. Accepteer ook die emoties en loop er niet van weg. Laat ze er zijn op de momenten dat ze opspelen. Wees niet te streng voor jezelf. Het is oké om je af en toe even flink klote te voelen. Wél is aan jou de keuze hoe je er vervolgens mee omgaat. Laat je je erdoor uit het veld slaan? Of accepteer je jouw gevoelens en de situatie zoals het is en kijk je wat je kunt doen om de situatie positief te beïnvloeden?

Focus op het positieve
Het kan natuurlijk zijn dat je weinig controle hebt over de situatie. Juist dan is acceptatie belangrijk. Accepteer de situatie zoals die is en probeer de zaken waar je geen invloed op hebt los te laten. Besteed je energie en focus aan dingen die je wél positief kunt beïnvloeden. Ons verzetten tegen dingen die we niet kunnen veranderen of waar we geen controle over hebben heeft geen enkele zin. Erken het en probeer het te accepteren voor wat het is. Pas dan kun je loslaten en kijken wat je wél kunt doen om een positieve draai te geven aan de situatie waarin je zit.

Zelfreflectie
Wanneer we dingen bewust of onbewust niet willen accepteren, hebben we nog wel eens de neiging om er voor weg te lopen. We vervallen dan in vluchtgedrag of vermijdingsgedrag. We gaan afleiding zoeken, maar dealen dan niet met onze gevoelens en de situatie. We zoeken naar plezier op korte termijn om het uit te kunnen stellen. Probeer jezelf bewust te zijn van je gedrag en dit bij jezelf te herkennen. Kijk daarnaast kritisch naar jouw gedachten en overtuigingen met betrekking tot bepaalde emoties die je voelt. Wat maakt dat je het moeilijk vindt om er positief in te staan? Is dat wel terecht? Vind je het moeilijk om de situatie te accepteren? Wat kun je doen om er iets positiefs uit te halen? Wat kun je doen om de situaties of jouw gevoelens positief te beïnvloeden?

Mijn eigen ervaring
In mijn tienerjaren kreeg ik in een hele korte tijd een kaal hoofd doordat ik te maken kreeg met een vervelende auto-immuunziekte. Ik had enorm veel moeite om dit te accepteren voor wat het was. Ik ging me er tegen verzetten en vluchtgedrag vertonen. Ook liep ik weg voor mijn emoties. Dit resulteerde erin dat ik in een vicieuze cirkel terecht kwam en steeds negatiever werd. Niet veel later gingen mijn ouders op een vervelende manier uit elkaar. Dit had invloed op mijn vertrouwen in mensen. Ik merkte dat ik verbitterd raakte. Ook had het invloed op de manier waarop ik in het leven stond. Ik had de neiging om te gaan doemdenken en stond negatief in het leven.

Verandering
Pas toen ik dit alles leerde accepteren kon ik aan mezelf gaan werken. Ik koos ervoor om mij te verdiepen in persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik was het zat om altijd maar negatief te zijn. Het was tijd om te stoppen met het hebben van zelfmedelijden en ik wilde mijn leven een positieve draai geven. Nu inspireer ik anderen door middel van deze podcast en mijn coachingstrajecten via Daily Learning Online om hun leven een positieve draai te geven en zichzelf positief te ontwikkelen. Als je verandering wilt, zal jij zelf moeten veranderen! Uiteindelijk heeft het me gebracht tot waar ik nu ben gekomen en ben ik dankbaar voor de ervaringen en lessen die het me heeft gebracht.

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over leren accepteren!

Online Life Coach Podcast