Hoe word je zelfverzekerder? – Blog

hoe word je zelfverzekerder?

Tijdens coachingstrajecten met mijn klanten geven coachees nog wel eens aan dat ze vinden dat ze niet zelfverzekerd overkomen. Hoe kun je zelfverzekerder overkomen? Hoe word je zelfverzekerder? Wat is zelfverzekerdheid eigenlijk? Dat en meer lees je in dit blog.

Wanneer je zelfverzekerd bent heb je een sterk vertrouwen in je eigen kunnen. Wanneer je vertrouwt op jezelf en je kunnen zal het je waarschijnlijk weinig moeite kosten om zelfverzekerd over te komen, maar wat is dat dan precies: zelfverzekerd overkomen? Wanneer kom je zelfverzekerd over? Mensen identificeren zelfverzekerdheid met je houding, uitstraling en het durven geven van een eigen mening. Zelfverzekerdheid wordt ook nog wel eens als bedreiging ervaren en als arrogant bestempeld. Hierdoor kan onze zelfverzekerdheid afnemen omdat we niet als arrogant gezien willen worden. Het heeft invloed op je zelfverzekerdheid en we kiezen er nog wel eens voor om dan een stapje terug te doen en mogelijke opmerkingen en kritiek van anderen te vermijden. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. ‘Wat een Uitslover’. ‘Die denkt echt dat hij alles is’. ‘Die is echt arrogant’. Het zijn opmerkingen die we liever niet horen en die ervoor zorgen dat we ons bescheiden opstellen.

Zelfverzekerd of arrogant?
Natuurlijk is arrogantie geen positieve levenshouding. Maar wat is arrogantie dan precies? Je bent arrogant wanneer je de neiging hebt om neer te kijken op anderen. Een gevoel van meerwaarde tegenover een ander. Dat is iets anders dan overtuigd zijn van je eigen kunnen, geloven in jezelf en vertrouwen uitstralen. Daarnaast is arrogantie nog wel eens een verdedigingsmechanisme voor mensen om hun onzekerheid te verbergen. Door een arrogante houding aan te nemen word je in ieder geval niet als onzeker gezien. Dit gebeurd overigens niet altijd bewust en kan in de loop van tijd een automatisch gedragspatroon zijn geworden.

Hoe word je zelfverzekerder?
Maar hoe kun je zelfverzekerder worden? Hoe kom je dan wél zelfverzekerd over? Allereerst is het goed om te kijken naar jezelf. Op welke vlakken ben je onzeker? Waarover ben je niet onzeker? We zijn vaak niet in zijn algemeenheid een onzeker persoon. Er kunnen situaties zijn waarin je jezelf onzeker voelt en vindt dat je onzeker overkomt, maar er kunnen ook juist situaties zijn waarin je wél zelfverzekerd bent. Je zal in die situaties automatisch een andere houding aannemen en waarschijnlijk wél zelfverzekerd overkomen.

Stel jezelf goede vragen:
Wanneer ben je precies onzeker én wanneer niet?
Hoe uit zich dat in je gedrag?
Ben je altijd onzeker geweest over de dingen waarover je niet zeker bent van jezelf?
Waar ben je precies bang voor?
Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Ben je altijd al onzeker geweest?
Waar komt de onzekerheid vandaan?
Ben je jezelf bewust van je houding, uitstraling en communicatie?
Hoe gedraag je je op de moment dat je je wel zeker voelt?
Waar verschilt dit van het gedrag dat je vertoont als je onzeker bent en niet zelfverzekerd overkomt?
Wat is er voor nodig om dat verschil in gedrag kleiner te maken?

Zelfinzicht
Door jezelf dit soort vragen te stellen creëer je helderheid voor jezelf en kun je aan jezelf en je gedrag en houding gaan werken. Je krijgt voor jezelf duidelijk waar voor jou de pijnpunten zitten en daar kun je dan concreet aan gaan werken. Daarnaast komt onzekerheid veelal voort uit een angst voor kritiek of de mening van anderen. Hoe belangrijk is voor jou wat anderen van je vinden? Hoe komt het dat dat zo belangrijk voor je is? Hoeveel waarde hecht je aan de mening die je over jezelf hebt? Waarom hecht je meer waarde aan de mening van een ander dan aan de mening van jezelf? Het is jouw leven. Het zijn jouw keuzes. Het gaat over jouw geluk! Niet dat van een ander. Daarbij hebben je naasten niets aan jou als jij je niet gelukkig bent met jezelf.

zelfverzekerder worden
Zelfliefde
Hoe leuk vind jij jezelf? Welke aspecten van jezelf heb je nog niet geaccepteerd? Hoe aardig ben je voor jezelf? Welke invloed heeft dit op hoe jij over jezelf denkt? Welke invloed heeft dit op je zelfvertrouwen? Je bent bijzonder, je bent uniek en je bent goed en mooi zoals je bent! Wat vind je leuk aan jezelf? Wat maakt je bijzonder en uniek? Waar ben je goed in? Waar ligt jouw kracht? Sta hier bij stil en houd daar je focus. Vier je successen. Groot en klein. Beloon jezelf voor mooie prestaties en resultaten. Het zal je helpen bewust te worden van je eigen kracht en kunnen en je zelfverzekerdheid vergroten. Als jij oprecht happy bent met jezelf, is het niet meer zo belangrijk wat anderen van je vinden. Je kunt zelfverzekerd zijn en keuzes maken waar jij je goed bij voelt.

Mijn eigen onzekerheden
Toen ik zelf in het verleden te maken kreeg met een auto-immuunziekte maakte mij dit onzeker. Het veranderde in korte tijd mijn uiterlijk doordat ik al mijn hoofdhaar verloor. Ik had daardoor op jonge leeftijd al een kaal hoofd. Dit vinden mensen raar. Mensen tonen onbegrip, omdat ze niet de reden kennen. Ondertussen trekt men wel conclusies en heeft men er een mening over. Mensen stellen er doorlopend vragen over. Het maakte mij onzeker, omdat ik te veel waarde hechte aan de mening en het oordeel van andere mensen. Mijn zelfwaarde was afhankelijk van wat andere mensen van mij vonden. Hoe andere mensen naar mij keken. Wat zouden ze van me denken? Zouden ze me raar vinden? Zouden ze me nog mooi vinden? Zouden ze me nog net zo leuk vinden? Pas toen ik mezelf accepteerde zoals ik was, werd ik weer zelfverzekerder en het leek net of daardoor mijn omgeving mee veranderde.

‘Je bent, wat jij denkt, dat anderen denken dat je bent’

Als jij van jezelf houdt, als jij blij bent met wie je bent, als jij overtuigd bent van je kunnen en je denkt dat anderen ook zo naar je kijken dan zal je daar naar leven. Je zal je zelfverzekerd voelen en het wordt onderdeel van je realiteit. Je zal het dan daadwerkelijk zijn. Het begint allemaal met acceptatie en zelfliefde. Ik had kunnen blijven hopen dat mijn haargroei terugkwam, ik had kunnen blijven zoeken naar wondermiddelen om van de auto-immuunziekte, die overigens verder geen enkele invloed heeft op mijn gezondheid, af te komen. Ik had alleen nog een pet kunnen dragen om het te verbergen. Iets wat ik in de beginfase veel gedaan heb. Echt bevrijd was ik pas toen ik mezelf accepteerde. Toen ik het ging ‘ownen’. Toen ik weer van mezelf ging houden zoals ik ben. En dat gun ik jou ook! Dat is de weg naar meer zelfverzekerdheid. Dat is de weg naar meer geluk. Het zal je bevrijden van die onzekerheid.

Zelfbeeld
Ik verzeker je als jij de manier waarop je naar jezelf kijkt verandert, dan zal je omgeving mee veranderen. Daarbij is de mening van anderen dan niet meer zo belangrijk. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens momenten dat we wat minder lekker in ons vel zitten, dat we ons wat onzekerder voelen of dat we twijfelen aan ons kunnen. Maar de liefde die we hebben voor ons zelf heeft een enorme invloed op hoe we ermee omgaan en hoe we overkomen. Loop je weg voor wie je bent? Zet je dagelijks een masker op? Schaam je je voor jezelf of voor hoe je eruit ziet? Pas als je jezelf leert accepteren zoals je bent en meer zelfliefde op gaat bouwen zal je jezelf daarvan bevrijden en afrekenen met die onzekerheden.

E-book: ‘In 6 stappen richting een gelukkiger leven’
Ik hoop dat dit blog je positief heeft geïnspireerd. Want dat is waar ik het allemaal voor doe: Een positieve bijdrage leveren aan jouw groei en geluk! In mijn e-book ‘In 6 stappen richting een gelukkiger leven’ deel ik de stappen die ik zelf heb doorlopen om af te rekenen met mijn onzekerheden en beperkende overtuigingen. Hoe ik van een slachtofferrol en onzekerheid ging naar zelfliefde, positiviteit en vertrouwen. Vraag hieronder het e-book GRATIS aan:

In 6 stappen richting een gelukkiger leven
Luister ook naar de podcastaflevering: ‘Hoe word je zelfverzekerder?’:

Online Life Coach PodcastDe Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

Volg en like Daily Learning Online!