Hoe vind je jouw passie?

Sommige mensen weten van jongs af aan al wat ze later willen gaan doen. Voor deze mensen was het niet moeilijk om erachter te komen waar hun passie ligt, welke studie ze wilden gaan doen en welk beroep ze wilden gaan uitoefenen. Een grotere groep mensen heeft meer moeite om te bepalen wat ze willen met hun leven. Misschien weet je het als je eerlijk bent nog steeds niet. Hoe kom je er nu achter waar jouw passie ligt en wat je oprecht gelukkig maakt? In dit blogartikel leg ik een tweetal stappen uit om je op weg te helpen.

Stap 1: Accepteer dat je het niet weet
De eerste stap is accepteren dat je nu eenmaal niet weet waar jouw passie ligt en dat je daar niet van de één op andere dag achter komt. De enige manier om erachter te komen waar je oprecht blij van wordt, is door actie te ondernemen. Dingen uitproberen. Wanneer je actie onderneemt en dingen uitprobeert kom je er gaandeweg achter of je er blij van wordt. Belangrijker nog: op dit pad zal je tot nieuwe inzichten komen die je weer een stap dichterbij brengen. Alleen door actie te ondernemen kom je tot nieuwe inzichten.

Stap 2: Durf te kiezen
Misschien vind je zoveel dingen leuk. Hoe weet je dan wat je moet kiezen? Hoe weet je nu bij welke dingen jouw passie ligt? Probeer meerdere dingen uit en durf vervolgens een duidelijke keuze te maken. Voorkom dat je meerdere dingen half gaat doen en niets echt doorzet. Sta achter je keuze en ga er 100% voor. Kom je er na een langere tijd achter dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Ook dat is prima! Zie dit als een les die je tot nieuwe inzichten heeft gebracht en wijzig op basis van deze nieuwe inzichten je keuze. Waak er wel voor dat je niet te lang blijft twijfelen en wisselen waardoor je niet doorzet. Maak een duidelijke keuze, sta erachter en ga er voor. Laat je twijfel geen excuus zijn om niet door te zetten.

Technieken om je op weg te helpen
Om actie te kunnen ondernemen, dingen uit te proberen en uiteindelijk inzichtelijk te krijgen wat je echt leuk vindt zal je eerst voor jezelf moeten bepalen waar te beginnen. De onderstaande technieken kunnen je hierbij op weg helpen.

Brainstormen: wanneer je gaat brainstormen schrijf je gedurende een aantal minuten lang alle dingen die in je hoofd opkomen en waarvan je blij wordt op. Zonder er een oordeel aan te hangen of dieper over na te denken. Aan het einde van de brainstromsessie heb je een lijst met dingen waar je blij van wordt. Nu ga je deze lijst terugbrengen tot maximaal 4 dingen die je echt het allerleukste vindt. De dingen van de lijst die het meest zouden bijdragen aan jouw geluk.

Hoe kom je erachter waar je passie ligt?

Mindmappen: Een goede techniek die je kunt inzetten om je eerste stappen te bepalen is mindmappen. Een mindmap is een visuele weergave van die 4 dingen die zijn overgebleven uit je brainstromsessie met vertakkingen naar de eerste stappen die je gaat zetten. Op deze manier maak je inzichtelijk welke directe acties je kunt ondernemen om met deze dingen aan de slag te gaan.

Het is mijn missie om een positieve bijdrage te leveren aan jouw groei en geluk! Wanneer je het moeilijk vindt om te bepalen wat je écht leuk vindt kan dit frustrerend zijn. De enige manier om tot nieuwe inzichten te komen die jouw dichterbij jouw passie of persoonlijke levensmissie brengen, is door actie te ondernemen en dingen uit te proberen. Durf vervolgens ergens voor te kiezen en ga daar 100% voor.

Volg en like Daily Learning Online!

Gerelateerde berichten