Hoe kom je erachter wat je wilt?

Hoe kom je erachter wat je wilt

Hoe kom ik erachter wat ik écht wil? Dat is een van de vragen die mij het meest gesteld wordt. Het is een vraag waar ik zelf ook een tijd lang mee geworsteld heb. Ik wist dat ik meer uit het leven wilde halen. Dat ik te weinig voldoening haalde uit hetgeen waarmee ik bezig was. In mijn zoektocht naar antwoord op deze vraag kwam ik maar moeizaam verder.
Ik hoorde en las uitspraken als: je moet je passie achterna, als je werk doet wat je echt leuk vindt, hoef je geen dag in je leven meer te werken. Het was allemaal makkelijk gezegd. Ik wist helemaal niet wat mijn passie was en wat ik écht leuk vond. Voordat ik echt stappen kon ondernemen moest ik eerst daar achter komen. Naarmate ik mij meer ging verdiepen in persoonlijke ontwikkeling besefte ik meer en meer dat ik eerst mezelf beter moest leren kennen. Dat ik voor mezelf helder moest krijgen wat ik uit het leven wilde halen.

Voorbeelden van vragen die ik mezelf heb gesteld:
Hoe wil ik terugkijken op mijn leven?
Hoe wil ik worden herinnerd?
Wat wil ik hebben bijdragen aan de wereld?
Op welke momenten voel ik mij gelukkig?
Waardoor voel ik mij op die momenten gelukkig?
Welke dingen dragen bij aan mijn geluksgevoel?
Welke waarden zijn voor mij belangrijk in het leven?
Wat voor persoon wil ik zijn?
Hoe gedraagt deze persoon zich?
Welke eigenschappen heeft deze persoon?

Achter elk antwoord op deze vragen stelde ik mezelf nog twee maal de vraag waarom? Op deze manier probeer ik tot de kern te komen: wat vind ik belangrijk in het leven en waarom? Op basis hiervan kreeg ik helderder waar ik mijn voldoening uit haalde. Ik wilde een bijdrage leveren aan het leven van mensen. Dat werd mijn drijfveer. Dat werd mijn waarom. Later werd deze waarom specifieker in de vorm van mijn missie: Een positieve bijdrage leveren aan de groei en het geluk van mensen. Hier word ik blij van, daar haal ik mijn voldoening uit en dat sluit aan op mijn waarden en de persoon die ik wil zijn. Duurzame inspiratie en geluk krijgen we vaak uit de voldoening die we halen uit de bijdrage die we leveren aan de wereld. Het geeft zin aan ons leven en doet ons een gevoel van geluk ervaren. Op welke manier kan jij van waarde zijn voor anderen? Wat kan jij bijdragen aan de wereld? Zorgt het voor opwinding en enthousiasme als je daaraan denkt?

Deze stap, het helder krijgen van mijn waarom doorliep ik natuurlijk niet in één dag. Er ging tijd overheen voordat ik voor mezelf een duidelijk antwoord had op de vragen die ik mezelf stelde. Daar was bewustwording en zelfkennis voor nodig.  Als het gaat om erachter komen wat je écht wilt vaak gesproken over je passie vinden. Maar als je de stap die ik zojuist beschreven heb overslaat is dat erg lastig. Het is niet voor iedereen even makkelijk om een specifieke passie te benoemen, omdat een specifiek iets waar je gepassioneerd over bent tijdens je levensloop nog wel eens veranderd. Een specifieke passie is om die reden voor veel mensen moeilijk te bepalen en niet altijd duurzaam genoeg om blijvend je te inspireren. Als je erachter wilt komen wat je echt wilt ga dan niet gefrustreerd op zoek naar een specifieke passie, maar start met het helder krijgen van jouw waarom.

Vanuit jouw waarden en jouw waarom kun je gaan kijken welke dingen daar op aansluiten. Stel jezelf vragen als:
Als je volledig vrij zou zijn van verplichtingen, hoe zou je jouw dagen dan invullen?
Van welke dingen word jij enthousiast?
Als je volledig vrij was van verplichtingen hoe zou je jouw dagen dan invullen?
Wat vond je als kind al leuk om te doen?
Waar ben je van nature goed in?
Waar krijg jij energie van?
Welke van je prestaties ben je echt trots op?

Stel je als je antwoord op hebt gegeven op de vragen nog twee maal de vraag: waarom? Probeer tot de kern te komen. Besef dat het niet altijd makkelijk is om direct antwoord te vinden op deze vragen. Het zal tijd kosten om erachter te komen wat je écht wilt. Houd tijdens dit proces de volgende dingen in je achterhoofd:

Accepteer dat je het nog niet weet
De eerste stap is accepteren dat je op dit moment nog niet weet wat je echt leuk vindt en dat je daar niet van de één op andere dag achter komt. De enige manier om erachter te komen waar je oprecht blij van wordt, is door actie te ondernemen. Dingen uitproberen. Wanneer je actie onderneemt en dingen uitprobeert kom je er gaandeweg achter of je er blij van wordt. Belangrijker nog: op dit pad zal je tot nieuwe inzichten komen die je weer een stap dichterbij brengen. Alleen door actie te ondernemen kom je tot nieuwe inzichten.

Durf te kiezen
Misschien vind je zoveel dingen leuk. Hoe weet je dan wat je moet kiezen? Hoe weet je nu van welke dingen je echt blij wordt en of het op de lange termijn bijdraagt aan je geluk? Hoe weet je nu of het wel bij je past? Probeer meerdere dingen uit en durf vervolgens een duidelijke keuze te maken. Voorkom dat je meerdere dingen half gaat doen en niets echt doorzet. Sta achter je keuze en ga er 100% voor. Kom je er na een langere tijd achter dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Ook dat is prima! Zie dit als een les die je tot nieuwe inzichten heeft gebracht en wijzig op basis van deze nieuwe inzichten je keuze. Waak er wel voor dat je niet te lang blijft twijfelen en wisselen waardoor je niet doorzet. Maak een duidelijke keuze, sta erachter en ga er voor. Laat je twijfel geen excuus zijn om niet door te zetten.

Technieken om je op weg te helpen
Om actie te kunnen ondernemen, dingen uit te proberen en uiteindelijk inzichtelijk te krijgen wat je echt leuk vindt zal je eerst voor jezelf moeten bepalen waar te beginnen. Ik zal je tot slot een tweetal technieken met je delen die mij opweg geholpen hebben:

Brainstormen: wanneer je gaat brainstormen schrijf je gedurende een aantal minuten lang alle dingen die in je hoofd opkomen en waarvan je blij wordt op. Zonder er een oordeel aan te hangen of dieper over na te denken. Aan het einde van de brainstromsessie heb je een lijst met dingen waar je blij van wordt. Nu ga je deze lijst terugbrengen tot maximaal 4 dingen die je echt het allerleukste vindt. De dingen van de lijst die het meest zouden bijdragen aan jouw geluk.

Mindmappen: Een goede techniek die je kunt inzetten om je eerste stappen te bepalen is mindmappen. Een mindmap is een visuele weergave van die 4 dingen die zijn overgebleven uit je brainstromsessie met vertakkingen naar de eerste stappen die je gaat zetten. Op deze manier maak je inzichtelijk welke directe acties je kunt ondernemen om met deze dingen aan de slag te gaan.

Ik hoop dat deze stappen je opweg zullen helpen. Het is in ieder geval de weg die ik zelf bewandeld heb om erachter te komen wat ik wilde met mijn leven en hoe ik hier concreet invulling aan wilde geven. En zoals ik al zij het was geen makkelijke weg. Er is een periode geweest waarin ik veel te gefoceerd op zoek was naar een passie en ik gefrustreerd raakt omdat ik voor mezelf geen duidelijke passie kon vinden. Pas toen ik mij meer ging focussen op mijn waarom en mezelf vragen ging stellen als: wat wil ik uit het leven halen? Wat geeft mij voldoening? Op welke manier kan ik een bijdrage leveren? Nam ik een stap in de goede richting. En die eerste stap heeft me gebracht tot waar ik nu ben met Daily Learning Online.

De intentie waarmee ik als Life Coach gestart ben met Daily Learning Online  vloeit rechtstreeks voort uit mijn waarom: ik wil een positieve bijdrage leveren aan jouw groei en geluk. As ik achteraf terug kijk op mijn reis tot aan waar ik nu ben vallen de puzzelstukjes in elkaar. Als kind was ik al bezig met groei en ontwikkeling. Toen met name op sportief vlak. Als kind vond ik het al leuk om creatief te zijn, te schrijven en dingen te maken. En nog steeds vind ik het hartstikke leuk om content te maken en met je te delen via Daily Learning Online. Ook de dingen uit het verleden die toen voelden als enorme tegenslagen hebben mij uiteindelijk gevormd tot wie ik nu ben. De inzichten en de kennis en ervaring die het mij heeft opgeleverd helpen mij nu om een goede coach te zijn.

Volg en like Daily Learning Online!