Hoe kom je af van slechte gewoontes? (blog)

hoe kom je af van slechte gewoontes

Misschien ken je het wel: Je wilt af van je slechte gewoontes. Vaker sporten, minder eten, minder TV-kijken, positiever denken, vaker rust nemen, noem maar op. Op een dag besluit je dat je er nu echt wat aan wilt doen. Je voelt voldoende noodzaak om nu echt verandering aan te brengen en je gaat ervoor. Enthousiast plan je activiteiten die je gaan helpen af te rekenen met die slechte gewoontes. De eerste paar dagen gaat het eigenlijk best goed! Maar na een tijdje merk je dat je langzaam weer in oude gewoontes terugvalt. Waarom is het zo lastig om van die oude gewoontes af te komen. Hoe kom je af van slechte gewoontes?

Automatisme
Eén van de redenen dat we moeilijk van slechte gewoontes afkomen is dat deze gewoontes vaak een automatisme zijn geworden. Bijvoorbeeld wanneer je thuis komt van school of uit je werk direct op de bank neerploffen en even de TV aanzetten. Het is lekker en comfortabel en kan er zo ingeslopen zijn dat het een automatisme is geworden om dat te doen. Gevolg van die handeling kan zijn dat je een hoop tijd verspeeld. De drempel om nog van de bank af te komen wordt ook steeds hoger. Dit heeft vervolgens tot resultaat dat je plannen niet doorzet.

Effecten van slechte gewoontes
Ook kan het bijvoorbeeld een gewoonte zijn om ’s ochtends als je wekker gaat op de snooze-knop te drukken. Je doet dit al jaren en denkt eigenlijk niet meer na over de gevolgen van dat handelen. Een gevolg kan zijn dat je hierdoor ’s ochtends tijd tekort komt. Je staat op in haast en direct aan het begin van de dag ervaar je al stress. Dat heeft vervolgens weer effect op hoe je de rest van de dag ervaart. Waarschijnlijk ook op je resultaten en geluksgevoel. Gewoontes die met een negatief effect hebben kunnen heel verschillend zijn. Zo kan het ook een gewoonte zijn om te oordelen over anderen. Het kan een gewoonte zijn geworden om veel te klagen. Het kan gewoonte zijn geworden om uit te gaan van het negatieve. We hebben het vaak niet meer in de gaten omdat het een automatisme is geworden. Laat staan dat we ons bewust zijn van het effect. Dat is dan ook precies de reden waarom het zo moeilijk kan zijn om van slechte gewoontes af te komen. We zijn ons vaak niet bewust van gedragspatronen en de effecten ervan.

Gefocust op negativiteit
Ik herken het ook uit eigen ervaring. In het verleden kon ik erg gefocust zijn op negativiteit. Zonder dat ik mezelf daar bewust van was dacht ik bij activiteiten vaak aan wat er mis kon gaan of waarom iets niet zou kunnen lukken. Ook zag ik daardoor vaak het slechte in mensen. Dit had vervolgens tot gevolg dat ik het moeilijk vond om mensen te vertrouwen. Als ik zo automatisch uit kon gaan van het negatieve, waarom draaide ik het dan niet om? Als je zonder dat er een specifieke aanleiding voor is uit kan gaan van het negatieve, dan kan ik toch net zo goed automatisch uitgaan van het positieve? Zou dat me niet veel meer rust geven en geluk doen ervaren? Het is voor mij één van de belangrijkste stappen geweest naar persoonlijke ontwikkeling. Ik was het zat om te blijven hangen in het negatieve. Om regelmatig gefocust te zijn op dingen die mogelijk mis konden gaan. Hierdoor werd de drang en noodzaak voor meer positiviteit in mijn leven zo groot dat ik besloot hier actief aan te gaan werken.

Omringen met positiviteit
Ik begon heel simpel. Door bewust positiviteit op te zoeken. Ik ging luisteren naar muziek waar ik vrolijk van word. Ik ging bewust om met wat ik las, waar ik naar keek op televisie én ik omringde mezelf met positieve mensen. Ook begon ik in die periode bewust te luisteren naar mensen met een positieve boodschap en dit bracht mij uiteindelijk op het pad van persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik besefte me dat ik heel erg mijn best kon doen om positief te denken, maar dat was niet genoeg. Ik moest mij ook echt positief voelen. Ik moest positief zijn! Om dat te kunnen bewerkstelligen zou ik actief aan mezelf moeten werken en mezelf moeten trainen om mijn gedachten- en gedragspatronen te veranderen. Ik moest de gewoonte, het automatisme om negatief te denken, afleren. Dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Door mij zoveel mogelijk te omringen met positiviteit lukte het me om er stap voor stap steeds meer van af te komen. In dit proces begon ik steeds bewuster te worden van mijn gedragspatronen en mijn manier van denken. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik echt het gevoel had afgerekend te hebben met een hoop van mijn gewoontes die een automatisme waren geworden. Het is een doorlopend proces.

4 belangrijke Inzichten
Ik zal de belangrijkste inzichten met je delen die ik in deze periode heb opgedaan als het gaat om afrekenen met slechte gewoontes:

1. Er moet een noodzaak zijn om te willen veranderen. Ik kwam op een punt dat ik besefte dat er iets moest veranderen. Ik voelde me niet meer gelukkig, voelde me vaak down, ik was snel geïrriteerd en had moeite om nog van dingen te genieten. Dit zorgde voor noodzaak om te veranderen. Ik was helemaal klaar met negativiteit en wilde graag positiever in het leven staan.

  1. Ik startte met kleine veranderingen. Van de een op andere dag afrekenen met oude gewoontes is enorm lastig en voor mij was dat een te grote uitdaging. Je beseft je van ten voren niet altijd hoe diep gewoontes erin zijn geslepen en hoe automatisch je kunt vervallen in gedragspatronen en manier van denken. Ik startte met een hele kleine verandering. Dat was mij proberen meer te focussen op positiviteit door bewust te zijn van waar ik mijn mind mee vulde. De muziek die ik luisterde, de programma’s die ik keek op TV, de boeken die ik las en de mensen waarmee ik omging.

3. Ik ging actief aan de slag met mijn persoonlijke ontwikkeling. Doordat ik mezelf langzaam aan steeds meer omringde met positiviteit, kwam ik steeds meer tot het inzicht dat als ik écht wilde veranderen en wilde afrekenen met mijn slechte gewoontes ik niet alleen mijn handelen moest veranderen maar ook mijn ‘zijn’. Ik moest niet alleen positiever handelen en positief te denken. Ik moest het echt gaan voelen en zijn. Om dit te bereiken moest ik aan de slag met mezelf. Wie ben ik? Waar komen mijn slechte gewoontes vandaan? Welke nieuwe gewoontes wil ik mezelf aanleren? Hoe ontwikkel ik een positieve mindset?

4. Tot slot merkte ik tijdens het proces van afrekenen met mijn slechte gewoontes dat ik mezelf moest trainen om iets positiefs te linken aan bepaalde dingen waar ik in het verleden een negatieve associatie mee had. Als je bijvoorbeeld denkt aan werk, kun je automatisch denken: druk, stress, weinig vrijheid en hard werken. Je linkt dan werk aan dingen die je kunt zien als negatief. Als je er positiever naar wil kijken zou je jezelf kunnen trainen om positieve dingen aan werk te linken: geld verdienen, mooie uitdagingen aangaan, doelen bereiken, jezelf ontwikkelen etc. Probeer aan slechte gewoontes negatieve dingen te linken en aan gedrag dat je wilt vertonen positieve dingen. Probeer daarvan een nieuwe gewoonte te maken zodat het op termijn een automatisme gaat worden. Het wordt dan langzaam steeds makkelijker.

Gun jezelf tijd
Uiteindelijk is het belangrijk om je te beseffen dat afrekenen met oude gewoontes, afhankelijk van hoe diep ze erin geslepen zijn, een langer proces is. Gun jezelf de tijd om af te rekenen met je oude gewoontes en wees niet te streng voor jezelf wanneer het niet direct lukt. Probeer focus te houden op het doel dat je wilt bereiken. In het voorbeeld dat ik gaf over mezelf was dat positiever worden. Neem niet te veel hooi op je vork door direct veel te rigoureus veranderingen door te willen voeren.  De kans dat je het dan niet vol zult houden en dat je vervalt in oude gewoontes is groot. Begin klein. Als je meer wilt bewegen start met meer stappen zetten door vaker de trap te nemen of je auto wat verder weg te parkeren. Als je vroeger naar bed wilt gaan of juist vroeger op wilt staan, begin dan met 15 minuten eerder. Bouw dat vervolgens uit naar 30 minuten en later naar een uur. Als je minder gefocust wil zijn op het negatieve, start dan klein door elke avond voordat je gaat slapen even te denken aan de dingen waarvoor je dankbaar bent en die goed gingen die dag. Als je minder wilt oordelen over andere mensen, probeer dan wanneer je de neiging hebt om te oordelen te kijken naar wat die persoon in jouw ogen wél allemaal goed doet. Als je de neiging hebt om negatief te zijn over een situatie en je merkt dat je wilt gaan klagen probeer dat dan niet te doen en probeer je te focussen op wat je kunt doen om er het beste van te maken. Het zijn slechts voorbeelden om aan te geven dat je heel klein kunt beginnen. Begin klein en leg daar je focus. Bouw het vervolgens langzaam uit met andere dingen. Link positieve gevoelens aan de nieuwe gewoontes die je jezelf wilt aanleren. En link pijn en negativiteit aan de gewoontes waar je van af wilt.

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over van slechte gewoontes afkomen!

Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

 

Volg en like Daily Learning Online!