Hoe geef je meer betekenis aan je leven? (blog)

hoe geef je meer betekenis aan je leven?
Hoe geef je meer betekenis aan je leven? Het is een vraag die nog wel eens centraal staat tijdens coachingsgesprekken met mijn klanten. We laten ons leiden door de waan van de dag en leven reactief. We kijken uit naar het weekend en na het weekend vervallen we weer in onze wekelijkse bezigheden. We stellen ons zelden de vraag waarom we doen wat we doen. En als we deze vraag stellen komen we vaak niet verder als: ik moet geld verdienen dus daarom werk ik. Zodat ik in de weekenden en vakanties leuke dingen kan doen. Hoe geef je nu meer betekenis aan je leven?  

Conditionering
Vanuit huis hebben we meegekregen dat we hard moeten werken om genoeg geld te verdienen. Net genoeg om je vaste lasten te kunnen betalen en in het weekend leuke dingen te doen. Maar, niet te veel leuke dingen doen! Je moet natuurlijk ook sparen voor later. Als je straks met pensioen gaat kun je dan gaan genieten van het leven. Ook via ons schoolsysteem worden we klaargestoomd om een goede werknemer te worden. Als je die opleiding gaat doen dan krijg je een goede baan. Kies die opleiding, daar is veel werk in te vinden. Gedreven door schijnzekerheid, financieel vooruitzicht én de mening van de mensen om ons heen hebben we een bepaalde richting gekozen. Bij het maken van deze keuzes hebben we minder rekening gehouden met onze intrinsieke motivatie. Wat draagt bij aan jouw geluk? Wat wil je uit het leven halen? Wat geeft je voldoening? Wat wil je betekenen voor de mensen om je heen? Wat voor persoon wil je zijn en waar naar toe wil jij jezelf ontwikkelen?

Zekerheid
We behalen ons diploma en storten ons op de arbeidsmarkt. Gefocust op zekerheid en een goede financiële beloning gaan we aan de slag. Het gaat best goed en je hebt zelfs een vast contract gekregen. Super! De keuzes die je hebt gemaakt zijn goed geweest. Door het behalen van je diploma kreeg je de kans op die goede baan en nu heb je zelfs een vast contract wat zorgt voor zekerheid. Perfect toch?! Of toch niet? Af en toe knaagt het nog wel aan je. Want hebt bereikt wat je wilde hoor je af en toe een stemmetje in je achterhoofd: ‘Is dit het nu? Is dit hoe de rest mijn leven eruit gaat zien? Wil ik dit tot aan mijn pensioen blijven doen? Ik zou wel eens wat anders willen proberen, maar wat dan? Welke invloed heeft dat mijn inkomen? Ik heb inmiddels een hypotheek en een gezin. Zomaar mijn baan opzeggen is geen optie. Mijn zekerheid opgeven is wel een erg groot risico’. We blijven uiteindelijk doen wat we doen omdat de stap naar iets anders te groot en onzeker lijkt. Het gevolg is dat we na een tijd gefrustreerd raken. We raken gestrest want we voelen de druk om te blijven doen wat we doen terwijl het niet echt bijdraagt aan ons geluk. Het voelt alsof we vast zitten en er geen uitweg is.

Comfortzone
Je kunt ervoor kiezen om je daarbij neer te leggen. Dat is op de korte termijn makkelijker en het is veiliger om binnen je comfortzone te blijven. Over de lange termijn bekeken is dat misschien juist wel een risico. Zal je jezelf gelukkig voelen als je de rest van je leven blijft doen wat je doet? Geeft het voldoende betekenis aan je leven? Zo ja, prima natuurlijk! Maar als het antwoord op die vraag nee is, dan is het juist een risico om geen actie te ondernemen. Hoe zal je op je leven terugkijken als je geen actie onderneemt? Zal je spijt hebben? Hoe zou dat voelen? Het is aan jou om dat scenario te voorkomen. Jij kunt de keuze maken om meer betekenis te geven aan je leven. Maar hoe doe je dat? Waar moet je beginnen? Je bent op dit moment veel tijd kwijt aan je studie, werk, gezin en andere activiteiten en verplichtingen. Ik zal je een aantal tips geven die je zullen helpen om meer betekenis te geven aan je leven.

Tip 1: Begin heel klein
Als je jouw leven meer betekenis wil geven is het belangrijk om voor jezelf helder te krijgen wat dat voor jou betekent. Welke dingen zullen ervoor zorgen dat jou leven meer betekenis krijgt? Plan een moment in de week om over dat soort vragen na te denken en schrijf het voor jezelf op. Zo creëer je helderheid en overzicht voor jezelf. Vind je het moeilijk om te bepalen wat voor jou meer betekenis geeft aan je leven luister dan naar de aflevering: Wat wil je echt? Van de Online Life Coach Podcast. Ik zal de link naar deze aflevering in de notities zetten bij deze aflevering.

Tip 2: Houd het simpel
Als je voor jezelf helder hebt wat voor jou belangrijk is en meer betekenis geeft aan je leven, maak het dan niet te ingewikkeld voor jezelf. Kijk naar het eindpunt of het doel dat je wilt bereiken en ga terug beredeneren welke stappen er voor nodig zijn om daar te komen. Hak de stappen vervolgens op in kleine activiteiten die je vooruit zullen brengen. Houd het klein en simpel. Voorkom dat je te lang blijft twijfelen en nadenken.

Tip 3: Kom in actie
Door in actie te komen doe je nieuwe ervaringen op, kom je tot nieuwe inzichten en ontwikkel je jezelf. Begin heel klein, houdt het simpel en kom vervolgens in beweging. Je hoeft niet de hele route van begin tot eind uitgestippeld te hebben. Doe het stap voor stap. Wat kun je vandaag al doen om een beetje meer betekenis te geven aan je leven. Maak het niet te groot en ingewikkeld. Misschien kun je vandaag al iets doen voor een ander waarmee je die persoon heel blij maakt en jijzelf voldoening ervaart. Begin vandaag aan die activiteit die je een stukje dichterbij je dromen en doelen zal brengen. Alleen al het doen van die activiteit zal meer betekenis geven aan je leven.

Tip 4: Geniet van het nu
Zoals ik bij de eerdere tips als aangaf kan betekenis geven aan je leven al zitten in hele kleine dingen. Het hoeft niet per definitie een enorm ambitieus en groot levensdoel te zijn dat je wilt bereiken om meer betekenis in je leven te ervaren. Het kan hem al zitten in kleine dingen die vandaag al kunt doen. Probeer maximaal te genieten van het nu en het proces richting je lange termijndoelen. Jezelf trainen om meer aanwezig te zijn in het nu en meer te genieten van het moment kan er al voor zorgen dat je leven voor jou meer betekenis krijgt.

Ik hoop dat deze praktische tips voor jou een eerste stap zijn naar meer betekenis geven aan je leven. Dat het je inspireert om meer uit je leven te halen. Leg je niet neer bij een leven waaruit je (te) weinig voldoening en geluk haalt. Toen ik een aantal jaren geleden besloot om hier actief mee aan de slag te gaan veranderde dit mijn leven. Het had een positief effect op mijn geluk en dat hun ik jou ook!

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over betekenis geven aan je leven! 

Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

Volg en like Daily Learning Online!