Hoe creeer je meer ruimte in je hoofd? (blog)

hoe creëer je meer ruimte in je hoofd?

Hoe creëer je meer ruimte in je hoofd? Tijdens coachingsgesprekken met mijn klanten komt nog wel eens naar voren dat we veel onrust ervaren. Ons hoofd zit vol met gedachten. Dingen die we nog moeten doen van onszelf en dingen die van ons verwacht worden. Wanneer we drukte in ons hoofd ervaren is het lastig om helder te denken. We schakelen over op de automatische piloot en leven minder bewust. We gaan van traag denken, naar snel denken. Dat zorgt ervoor dat je minder bewust bent van de keuzes die je maakt en het gedrag dat je vertoont. Hoe creëer je meer ruimte in je hoofd? Zodat je wél het overzicht bewaart en bewust keuzes kunt blijven maken. Hoe creëer je tijd en ruimte om tot jezelf te komen? Hoe blijf je meer ontspannen? Dat en meer lees je hier!

Tip 1: Zelfbewustzijn
De eerste tip die ik je wil geven gaat over zelfbewustzijn. Probeer te herkennen wanneer je het overzicht verliest. Als je dit lastig vindt ga dan reflecteren op je gedrag. Op welke momenten in het verleden had je het gevoel dat je veel drukte ervoer in je hoofd. Waaraan merkte je dat het wat veel werd? Waaraan merkte je dat je het overzicht verloor? Waaraan merkte je dat je onrustig werd? Als je dit voor jezelf helder hebt kun je deze signalen in de toekomst gaan herkennen en actie ondernemen.

Tip 2: Schrijf het op
De tweede tip die ik je geef sluit daar direct op aan. Schrijf vervolgens alle dingen op die op dit moment voor onrust zorgen in je hoofd. Door het op te schrijven kun je jouw gedachten gaan ordenen. Wat precies zorgt voor de onrust? Zijn het specifieke taken die je nog te doen hebt? Zijn het bepaalde gedachten die door je hoofd spoken? Schrijf het van je af. Alleen dat al zal helpen,. Daarnaast geeft het je meer overzicht en brengt het je dichter bij de oorzaak van de drukte in je hoofd. Kijk vervolgens welke van de dingen die je hebt opgeschreven voor het meeste onrust zorgen. Wat kun je doen om die onrust weg te nemen? Welke dingen vallen eigenlijk wel mee?

Tip 3: Stop uitstelgedrag (kom in actie!)
De derde tip heeft te maken met uitstelgedrag. In veel gevallen raakt ons hoofd vol door dingen die we uitstellen. We zien er tegenop en hebben er voor gekozen het voor ons uit te schuiven. Op de korte termijn was dit makkelijker, maar als je dit vaker doet kan dit voor veel drukte in je hoofd zorgen. Probeer op basis van tip 1 en 2 een ‘to do list’ te maken en pak de dingen die voor de meeste druk en onrust zorgen als eerste aan. Het zal je een voldaan gevoel geven waardoor je ook sneller andere dingen die voor drukte in je hoofd zorgen zult aanpakken. Vind je het lastig om in actie te komen? Je stelt die dingen natuurlijk niet voor niets uit, probeer het dan op te hakken in hele kleine stappen. Begin met één hele kleine stap.

Tip 4: Voldoende rust
De vierde tip gaat over momenten van rust plannen. Zorg dat je voor jezelf dagelijks een moment van rust plant. Hoe druk je agenda en leven misschien ook is. Neem op een dag minimaal 10 tot 15 minuten voor jezelf. Zoek de rust en stilte op. Doe dit op een plek waar je niet gestoord zult worden. Leg je telefoon weg. Ga zitten of liggen en sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling. Het kan enorm helpen wanneer je dat soort momenten gebruikt om te mediteren. Het zal je helpen je gedachten te ordenen, ruimte te creëren in je hoofd én vooral ook te ontspannen. Ik heb al eerder een podcastaflevering opgenomen. HIER de link naar die aflevering van de Online Life Coach Podcast.

Tip 5: Kom ik beweging
Wat ook enorm kan helpen om meer ruimte te creëren in je hoofd is: meer in je lichaam komen. Dit kun je bereiken door te bewegen. Door regelmatig te sporten zal je merken dat je lekkerder in je vel zult zitten, meer energie hebt en minder gevoelig bent voor drukte in je hoofd. Als je merkt dat je veel drukte in je hoofd ervaart ga dan stevig wandelen of ga een stuk fietsen. Doe wat jij prettig vindt, maar zorg voor beweging. Het zal je helpen je hoofd leeg te maken en rust terug te vinden.

Tip 6: Ruim op
De laatste tip die ik je wil meegeven is óók een hele praktische: ga opruimen. Ze zeggen wel eens een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Wanneer je huis of omgeving rommelig is kan dit effect hebben op de drukte die je ervaart in je hoofd. Opruimen kan je helpen te ontspannen en ruimte te creëren. Letterlijk door je huis, je kamer of kantoor op te ruimen, maar ook in je hoofd.

De oorzaak
Dit zijn de praktische tips die ik je wil meegeven. Het zijn tips die je helpen meer ruimte in je hoofd te creëren. Vooral op die momenten dat je merkt dat je wat te veel van jezelf gevraagd hebt. Als het veelvuldig voorkomt dat het je te veel wordt is het belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf. Hoe komt het dat je regelmatig drukte in je hoofd ervaart? De eerste 2 tips zullen je daarbij helpen. Het is goed om voor jezelf helder te krijgen wat de oorzaak is dat je meer ruimte wilt creëren in je hoofd. Meer ruimte creëren in je hoofd kan ook simpelweg betekenen minder hooi op je vork nemen. Of kritisch zijn op jezelf en waar je je mee bezig houdt. Draagt het bij aan je geluk? Of heeft het een negatief effect op je mind? Is dat de reden dat je veel drukte ervaart in je hoofd? Identificeer welke dingen bijdragen aan jouw groei en geluk. Leg daar je focus. Probeer de rest zoveel mogelijk los te laten en een positieve blik te houden.

Luister ook de naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over meer ruimte in je hoofd!

Online Life Coach Podcast
De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

 

Volg en like Daily Learning Online!