Het belang van geduld, consistentie en discipline

het belang van geduld, consistentie en discipline

Terwijl ik deze blog schrijf is het enorm warm buiten. De zon schijnt en dat is natuurlijk heerlijk. Persoonlijk ga ik erg lekker op warm en zonnig weer. Ik merk altijd direct dat het een positieve invloed heeft op mijn gesteldheid. Het warme weer kan echter ook voor veel verleidingen zorgen die ons afleiden van het realiseren van onze dromen en doelen op de lange termijn. Met dit warme weer is het makkelijk om excuses te verzinnen die het goedpraten om niet in actie te komen. Je vindt het veel te warm, je vindt het zonde om niet van het mooie weer te genieten, je wordt uitgenodigd door vrienden om een terrasje te pakken of naar het strand te gaan. Het kan ervoor zorgen dat we sneller bereid zijn om dingen uit te stellen waardoor we minder stappen zetten richting onze dromen en doelen. Natuurlijk is het belangrijk om ook te genieten. Alles moet in balans zijn. Alleen zijn richting het behalen van onze doelen geduld, consistentie en discipline enorm belangrijk. In deze blog leg ik uit waarom die dingen essentieel zijn en hoe je kunt voorkomen dat je jouw focus verliest.

Het belang van geduld, consistentie en discipine
Richting het behalen van onze doelen is geduld essentieel. Uiteraard is het belangrijk om duidelijke, meetbare en heldere doelen te hebben. Alleen dan kun je voor jezelf een plan maken hoe je daar naartoe gaat werken. We onderschatten hierbij vaak hoeveel tijd we nodig hebben om ons doel te bereiken. Er wordt wel eens gezegd dat we overschatten wat we kunnen bereiken in een jaar, maar onderschatten hoeveel we kunnen bereiken in 5 jaar.

Geduld
Het is daarom belangrijk te beseffen dat je geduld zult moeten hebben wanneer je stap voor stap naar je doelen toewerkt. Voorkom dat je uit het veld geslagen raakt als het allemaal niet volgens plan verloopt. Als blijkt dat je veel meer tijd nodig hebt dan je dacht. Misschien denk je op sommige momenten zelfs aan opgeven. Besef dat dan juist het moment is waarop jij het verschil kunt maken. Dat het juist dan belangrijk is om door te zetten. Je bent soms dichterbij een doorbraak of zelfs het bereiken van je einddoel dan je denkt. Pas als je opgeeft en stopt is het mislukt. Als het makkelijk was zou iedereen het doen. Het is nu eenmaal in veel gevallen zo dat iets wat écht de moeite waard is, ook het veel van je vraagt.

Consistentie
We behalen resultaten wanneer we over een langere periode bepaalde activiteiten uitvoeren die bijdragen aan onze voortgang. Om stappen te zetten richting onze dromen en doelen is het essentieel dat we doorlopend in actie blijven. Wanneer we niet consistent stappen blijven zetten en terugzakken in onze luie stoel zal voortgang uitblijven. Om groei te realiseren zal je consistent acties moeten uitvoeren die daarvoor nodig zijn. Natuurlijk kun je er tijdens het proces achter komen dat het nodig is om je plan iets aan te passen en je koers wat bij te sturen. Daar is niets mis mee. Voorkom wel dat je doorlopend plannen wijzigt en niet consistent bent in de acties die je onderneemt richting jouw doel. Soms hebben dingen tijd nodig om te groeien. Dit vraagt geduld en discipline. Je kunt beter consistent kleine acties ondernemen die je stap voor stap dichterbij je doel brengen, dan eens in de zoveel tijd een grote actie ondernemen met weinig effect. Wat je aandacht geeft groeit. Werk gefocust richting jouw doel, plant zaadjes en geef ze de tijd en aandacht die ze nodig hebben om te groeien.

Discipline
Om consistent te kunnen zijn is discipline noodzakelijk. Met discipline bedoel ik dat je doet wat ervan van je verwacht wordt. In dit geval wat jij van jezelf verwacht. Discipline kan overigens ook een enorm positief effect hebben op je zelfvertrouwen en geluksgevoel. Wanneer je niet gedisciplineerd handelt stel je jezelf regelmatig teleur. Je doet niet wat je in eerste instantie met jezelf hebt afgesproken. Je kunt in die gevallen niet op jezelf rekenen. Dat heeft een negatieve invloed op het geloof in jezelf. Geloof in jezelf is essentieel om jouw doelen te behalen. Wanneer je afspraken maakt met jezelf is het daarom belangrijk dat je erin geloof dat je deze afspraken ook daadwerkelijk nakomt. Door gedisciplineerd te doen wat je met jezelf hebt afgesproken, groeit het vertrouwen in jezelf en je kunnen. Ook geeft het voldoening en momentum. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om je de volgende keer ook aan de afspraken te houden die je met jezelf gemaakt hebt.

Zoals ik aan het begin van deze aflevering van de Online Life Coach Podcast al aangaf kan bijvoorbeeld het warme weer meer van je discipline vragen. Ik zal je tot slot nog een aantal praktische tips geven die je zullen helpen gedisciplineerd te blijven op moeilijke momenten.

1. Maak duidelijke afspraken met jezelf
Maak allereerst duidelijke afspraken met jezelf. Wat wil je minimaal ondernemen om een stappen te zetten richting jouw doelen. Op welke momenten ga je dat doen? Welke momenten zal de kans het grootst zijn dat je het ook daadwerkelijk doorzet? Dit zal voor iedereen anders zijn. Zelfkennis is hierbij belangrijk. Op welke momenten op de dag verwacht je het meest productief te zijn? Op welke momenten op de dag is de kans dat je wordt afgeleid het kleinst? Maak een duidelijke planning voor jezelf.

2. Bereid je voor op wat gaat komen
Wanneer bijvoorbeeld mooi weer voorspeld wordt is de kans waarschijnlijk groter dat er afleidingen op de loer liggen. Denk van te voren na over hoe je daarmee omgaat en waar je prioriteit ligt. Wees daarbij ook eerlijk over de gevolgen als je geen prioriteit geeft aan activiteiten die bijdragen aan het behalen van je doelen. Wanneer ga je die acties alsnog nemen? Bereid je voor op mogelijke verleidingen die gaan komen. Hoe ga je reageren als die goede vriend vraagt of je meegaat naar het strand? Wanneer heb je wel tijd, wanneer niet. Denk er van ten voren goed over na en houd je aan je planning.

3. Blijf gefocust op jouw einddoel en persoonlijke ‘waarom’
Waarom wil je zo graag jouw dromen en doelen realiseren? Waarom is dat zo belangrijk voor je? Wat zijn de gevolgen wanneer je er niet gedisciplineerd naar toe blijft werken? Blijf ten alle tijden gefocust op jouw einddoel en persoonlijke ‘waarom’. Denk op moeilijke momenten aan die ‘waarom’. Voel de pijn van de gevolgen als je jouw dromen en doelen niet realiseert. Voel de teleurstelling als het nooit zal lukken. Het houdt je scherp en creëert de noodzaak om door te zetten. Om jouw dromen en doelen te realiseren zal je geduldig, consistent en gedisciplineerd moeten blijven.

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over het belang van geduld, consistentie en discipline!

Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify