Goede voornemens volhouden: Hoe wil jij terug kunnen kijken op 2018?

Op basis van meningen en aangeleerde overtuigingen maken we keuzes. Keuzes die niet altijd passen bij wie we eigenlijk zijn. Die we hebben gemaakt om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Vaak vloeien hier ook onze goede voornemens uit voort. Voornemens die daardoor moeilijk zijn vol te houden. Sluiten jouw goede voornemens wel aan bij wat je van nature écht wilt?

Ontstaan van overtuigingen
Zodra we hebben geleerd om te praten programmeren onze ouders en de mensen om ons heen onze mind met hun kennis. Inclusief hun moralen, religieuze overtuigingen en cultuur. Ze leren ons om net zo te zijn als hun. Ze leren ons hoe je jezelf ‘goed’ gedraagt en wat het is om een ‘goed’ mens te zijn. We worden gestraft wanneer we ‘stout’ zijn en worden beloond wanneer we ons ‘goed’ gedragen. De regels en waarden van de gemeenschap waarin we opgroeien worden ons opgelegd. We hebben niet zelf de keuze om onze overtuigingen te kiezen, omdat we nog te jong zijn om te bepalen wat wel en wat niet te geloven.

Meningen
Iedereen heeft een mening over ons en vertelt ons wie we zijn: ‘Dat is mooi, dat is lelijk. Dat is slim, dat is dom. Daar ben je goed in, daar ben je niet goed in.’ Ze leren ons hoe we ons moeten gedragen, hoe we eruit zouden moeten zien, hoe we zouden moeten zijn en hoe we niet zouden moeten zijn. We zijn nog een kind en geloven wat onze ouders en de mensen om ons heen ons vertellen. We slaan de informatie op in onze mind en het wordt onderdeel van onze overtuigingen.

Gedrag
Tijdens ons opgroeiproces gaan we ons gedragen naar deze overtuigingen om geaccepteerd te worden door de mensen om ons heen. Vanuit onze overtuigingen is er een beeld ontstaan van wat het is om perfect te zijn en daar streven we naar. Het is onmogelijk om aan dat beeld te voldoen en we raken teleurgesteld. Vanuit de overtuigingen die we hebben ontwikkeld veroordelen we onszelf. Gedurende dit proces verliezen we wie we zijn en zowel bewust als onbewust voelen we ons niet meer vrij om te zijn wie we van nature zijn.

Keuzes maken
Op basis van de meningen en aangeleerde overtuigingen hebben we bepaalde keuzes gemaakt. Keuzes die niet altijd passen bij wie we eigenlijk zijn. Die we hebben gemaakt om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Of waarvan de mensen om ons heen zeiden dat dat verstandig was. Niet omdat we ons er goed bij voelen of het ons gelukkig maakt. Wanneer we ouder worden raken we daarom nog wel eens verdwaald in de zoektocht naar onszelf. Het maakt ons onzeker. We weten niet goed wie we zijn, wat we écht graag willen en of we wel doen wat ons gelukkig maakt. Laat staan dat we het aandurven om daar achter te komen, uit onze comfortzone te stappen en onze dromen na te jagen.

Spijt
In de laatste fase van hun leven hebben mensen dan ook vaak spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben. De Australische verpleegster Bronnie Ware vroeg mensen in de laatste fase van hun leven naar de dingen waar men het meest spijt van had en ze schreef er een boek over. Dit is de meest genoemde spijtbetuiging:

 “Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leven. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten.”

Masterclass ‘De eerste stappen richting jouw mooiste leven’
Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Zet je ze in het nieuwe jaar wél door? Hoe wil je straks terugkijken kunnen kijken op 2018? Wellicht lastige vragen om direct een antwoord op te hebben. Via de Masterclass ‘De eerste stappen richting jouw mooiste leven’ help ik jou helder te krijgen wat je écht wilt en hoe je daar naar toe kunt werken. Je kunt hier nu gratis aan deelnemen!

Masterclass

‘Het is mijn missie om via Daily Learning Online een positieve bijdrage te leveren aan jouw groei en geluk! Om te kunnen bepalen hoe jij jouw leven een positieve boost kan geven, is het belangrijke om je bewust te worden van jouw (beperkende) overtuigingen en waar deze vandaan komen.’

Volg en like Daily Learning Online!

Gerelateerde berichten