Goede voornemens voor 2019

voornemens
De afgelopen week was voor mij een week van bezinning. Even geen coachingssessies, geen podcast en geen Daily Learning Online. Ik heb mezelf even tijd en rust gegund om goed na te denken. Wat wil ik in het nieuwe jaar? Hoe kijk ik terug op het afgelopen jaar? Wat zijn voor mij belangrijke waarden? Zijn mijn waarden door het jaar heen wellicht veranderd? Waar wil ik mij in het nieuwe jaar op focussen? Daarnaast had ik  een moment van rust nodig. Even op adem komen. Want op weg naar wat we allemaal willen bereiken vergeten we nog wel eens te genieten van de weg ernaar toe. We zijn erg gefocust op ons einddoel en het bereiken van dat doel kan ons niet snel genoeg gaan. Hett kan uiteindelijk frustreren en van invloed zijn op je geluksgevoel.

Recentelijk had ik een gezellig familiediner waarin we alvast bij elkaar kwamen om sinterklaas, kerst en oud en nieuw te vieren. Ook bespraken we met elkaar hoe we het afgelopen jaar hebben ervaren. Ik merkte weer hoe waardevol het kan zijn om het over dit soort dingen te hebben met elkaar. Wanneer je dingen over jezelf vertelt aan anderen, zet je het direct ook voor jezelf nog eens uiteen en op een rijtje. Anderzijds word je door goede vragen van de mensen waarmee je spreekt soms ook ‘getriggerd’ om nog eens over bepaalde dingen na te denken. Zo besefte ik dat ik al erg gefocust was op het nieuwe jaar en wat ik in het nieuwe jaar allemaal nog wilde bereiken. Als ik terugkeek op 2018 had ik de neiging om gefocust te zijn op de dingen die ik nog niet had bereikt en die ik in het nieuwe jaar alsnog wilde bereiken. Hierdoor was ik onbewust erg gefocust op de dingen die nog niet zijn gelukt. Totdat mij de volgende vraag werd gesteld: wat waren jouw grootste geluksmomenten van het afgelopen jaar. Ik kwam tot de conclusie dat de dingen die het meest hebben bijgedragen aan mijn geluk, dingen waren waar ik voor het nieuwe jaar niet direct mijn focus had liggen.

Eén van de hoogtepunten van 2018 is voor mij absoluut de vakantie met mijn gezin op Ibiza. Ik heb zo enorm genoten van het eiland en de tijd met mijn gezin die weken. Ik realiseerde dat reizen en er regelmatig tussenuit zijn met mijn gezin een enorme bijdrage levert aan mijn geluksgevoel. Ook haal ik er enorm veel energie uit waardoor ik er naar zo’n periode weer fris en vol goede moed tegenaan kan. Ik had al wel nagedacht over het nieuwe jaar en wat ik allemaal wilde bereiken, maar ik had eigenlijk te weinig stil gestaan bij wat dit jaar het meest heeft bijgedragen aan mijn geluk. Mijn absolute hoogtepunten.

Wanneer we reflecteren op het voorgaande jaar hebben we nog wel eens de neiging om alleen te kijken naar de doelen die we niet hebben behaald en de dingen die we in het nieuwe jaar anders zouden doen, maar afgezien van het behalen van je doelen, welke dingen hebben het meest bijgedragen aan jouw geluk? Wat waren de hoogtepunten van het afgelopen jaar? Waren het de doelen die je hebt bereikt? De resultaten die je hebt behaald? Was het de tijd met je vrienden en familie? Was het die mooie reis die je hebt gemaakt? Waren het de kleine dingen? Wanneer je plannen maakt voor het nieuwe jaar, kijk dan kritisch of ze zullen bijdragen aan jouw geluksgevoel in 2019. Sluiten je doelen aan bij wat echt belangrijk voor je is? Waarom wil je die doelen zo graag behalen? Passen die doelen bij jouw waarden?

Heb je al goede voornemens voor het nieuwe jaar? Of doe je niet aan goede voornemens? Voor mij is de jaarwisseling altijd een moment voor bezinning, reflectie en plannen maken voor het nieuwe jaar. Je kunt het ook goede voornemens noemen. Ik kijk of de dingen die ik wil bereiken zullen bijdragen aan mijn geluk en of ze niet in conflict zijn met mijn persoonlijke waarden. Toch was de vraag: wat zijn voor jou de hoogtepunten van 2018 een hele goede vraag. Door te kijken wat het meest heeft bijgedragen aan mijn geluk in het afgelopen jaar, kan ik bepalen wat in het nieuwe jaar voor mij belangrijk is. Vervolgens kan ik plannen maken die daarmee in balans zijn.

Denk jij al na over het nieuwe jaar? Heb jij helder voor jezelf wat je uit het nieuwe jaar wilt halen? Of vind je het moeilijk om dat voor jezelf helder te krijgen? Als coach kan ik je daarbij helpen. Wekelijks bied ik een aantal coachingsessies gratis aan. Ik noem het Positivity Boost gesprekken. Tijdens de coachingssessie help ik je zo effectief mogelijk tot nieuwe inzichten te komen en concrete handvatten te geven waar jij na afloop van het gesprek direct mee aan de slag kan. Wil je het maximale uit het nieuwe jaar halen? Dan is dit een mooie eerste stap!

gratis coaching

Volg en like Daily Learning Online!