Gedrag positief en duurzaam veranderen. Hoe doe je dat? (+video)

Hoe komt het dat het zo lastig kan zijn om ons gedrag positief te veranderen? Uiteindelijk vallen we vaak weer in onze oude patronen terug. Veel van onze gedragingen worden onbewust uitgevoerd. Gedrag dat ons in het verleden iets heeft opgeleverd wordt automatisch door ons herhaald. Maar we kiezen toch ook bewust bepaalde gedragingen? Klopt, maar is dit slechts 5%(!). De overige 95% is onbewust automatisch gedrag.

Onbewust gedrag
Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat onbewust automatisch gedrag een grote invloed heeft op wat we uit ons leven halen. We zijn voor een groot deel onze dagelijkse gewoontes. Dit gedrag wordt beïnvloed door prikkels die we in het hier en nu ervaren. Vanuit ons onderbewuste kiezen we sneller voor wat nu óf op korte termijn prettig voelt. Terwijl hetgeen dat we graag willen bereiken voortvloeit uit hoe we ons over de langere termijn gedragen. Dit zorgt ervoor we het als een enorme uitdaging kunnen ervaren om ons gedrag positief te veranderen. Het lukt ons niet om onze doelen en verlangens te verwezenlijken, doordat we het ‘nieuwe’ gedrag dat daarvoor nodig is niet volhouden.

Duurzame gedragsverandering
Om jouw gedrag duurzaam te veranderen is het dus nodig om meer controle te krijgen over de gedragingen en gewoontes die voortkomen uit jouw onderbewuste. Je hier bewust van zijn is al een eerste stap. Hiernaast is het belangrijk dat je voor jezelf helder krijgt wat voor gedrag er nodig om jouw doel of verlangen te realiseren en welke gedragingen je juist belemmeren. Op welke momenten zal het naar alle waarschijnlijkheid moeilijk zijn jouw nieuwe gedrag vol te houden? Wanneer je dit voor jezelf in kaart hebt gebracht kun je jezelf voorbereiden op deze momenten. Het is daarom belangrijk dat je goed helder hebt waar je naar toe wilt en welk gedrag je wél en juist niet wilt vertonen.

Objectief kijken naar gedragspatronen
Door je emoties en overtuigingen is het niet altijd makkelijk om objectief naar jezelf en je eigen gedragspatronen te kijken. Als coach kan ik je op een positieve manier helpen meer inzicht te krijgen in je gedragspatronen en mindset. Ik vertel je niet wat jij zou moeten doen, maar stel je in staat om daar zelf achter te komen. Op deze manier help ik je persoonlijk leiderschap ontwikkelen en duurzame resultaten te behalen. Vraag gratis en geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan!

Gratis online kennismaking coaching

masterclass

Volg en like Daily Learning Online!