Je gedrag positief veranderen, hoe doe je dat? (blog)

gedrag positief veranderen

Gedrag positief veranderen, hoe doe je dat? Om onze dromen en doelen te realiseren zal het in veel gevallen nodig zijn om ander gedrag te vertonen. Je zult je gedrag positief moeten veranderen. Je huidige gedrag heeft je gebracht tot waar je nu bent, maar je wilt uiteindelijk van het punt waar je nu staat (punt A) komen tot het volgende punt (punt B). Afhankelijk van want dat punt voor jou betekent kan het nodig zijn om ander of nieuw gedrag te gaan vertonen. Dat gedrag zal je vervolgens in staat stellen om punt B te bereiken. Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ons huidige gedrag is veilig binnen onze comfortzone. Daarnaast is het gedrag dat je over een langere periode hebt vertoond misschien wel een gewoonte geworden. Het is niet altijd even makkelijk om dat gedrag af te leren en te veranderen. Hoe kun je jouw gedrag positief veranderen? Dat en meer lees je hier!

Wat betekent punt B voor jou?
Om te kunnen bepalen welk gedrag er positief  bijdraagt aan het komen bij punt B, is het belangrijk om goed helder te hebben wat punt B precies voor jou is. Punt B kan een groot einddoel zijn, maar punt B kan ook een kleiner doel zijn dat je wilt bereiken. Misschien wil je zelfverzekerder zijn. Misschien wil je sportiever zijn. Misschien wil je minder verlegen zijn. Misschien wil je afrekenen met een specifieke onzekerheid. Het punt waar je naar toe wilt ontwikkelen kan van alles zijn. Belangrijk is het dat het punt dat je wilt bereiken zo helder en concreet mogelijk maakt. Wat betekent hetgeen waar je naar toe wil precies voor jou? Als je bijvoorbeeld zelfverzekerder zou willen zijn, wat betekent zelfverzekerd zijn dan voor jou? Waarin komt dat tot uiting? Welk gedrag hoort daar in jouw optiek bij? Vanaf welk moment vind jij dat je dat punt hebt bereikt? Maak het meetbaar op die manier. Wanneer je dat helder hebt kun je gaan reflecteren op je gedrag. Waar verschilt jouw huidige gedrag van het gedrag dat je graag zou willen vertonen? Kun je dat bij jezelf herkennen? Die inzichten zullen je helpen om jouw gedrag positief te veranderen.

Stap 1: Herkenning
De eerste stap naar positieve gedragsverandering die ik met je wil delen gaat over herkenning. Ga bij jezelf herkennen waar je gedrag afwijkt van het gedrag dat je graag zou willen vertonen. Misschien heb je nog niet helemaal helder welk gedrag er nodig is om bij punt B te komen. Dat is natuurlijk goed mogelijk. In dat geval is het belangrijk dat je kennis gaat vergaren. Wat is zelfverzekerdheid? Hoe gedragen zelfverzekerde mensen zich? Hoe komt het dat iemand zich zelfverzekerd voelt? Ook als je al precies denkt te weten wat er voor nodig is, durf dan kritisch te zijn naar jezelf. Als je het allemaal wel weet, waarom is het je dan tot nu toe niet gelukt om bij punt B te komen? Besef je dat je niet weet wat je niet weet. Als je écht wilt komen tot punt B ga je er dan helemaal in verdiepen. Het zal je helpen om te identificeren waar je huidige gedrag afwijkt van het gedrag dat nodig is om te komen tot waar je wilt zijn.

Stap 2: Tolerantie
Dat brengt me bij de tweede stap die nodig is om je gedrag positief te veranderen. Die tweede stap is de stap van tolerantie. Doordat je de eerste stap van herkenning hebt doorlopen zal je een beter beeld hebben van wat er nodig is om te komen tot punt B. Je hebt hierdoor helder gekregen welk gedrag bijdraagt, maar als het goed is ook welk gedrag niét bijdraagt aan het behalen van jouw doelen. Bij deze tweede stap sta je daar nog eens bij stil. Je spreekt met jezelf af dat je dit gedrag niet meer (of in mindere mate) tolereert van jezelf.

Stap 3: Bewustwording
De derde stap om je gedrag positief te veranderen is de stap van bewustwording. Door het doorlopen van de voorgaande twee stappen heb je helderheid gecreëerd. Tijdens deze stap is het belangrijk dat je daar vervolgens bewust van blijft. Je hebt onderkend waar je huidige gedrag afwijkt van je gewenste gedrag. Je hebt kennis vergaart en je verdiept in welk gedrag je graag wél wilt vertonen om te komen tot punt B. Je hebt je verdiept in mogelijke oplossingen om te komen tot duurzame gedragsverandering. Vervolgens heb je tijdens de stap van tolerantie met jezelf afgesproken hoe je dit gaat implementeren en welk gedrag je niet meer tolereert van jezelf. Gedragspatronen zijn langzaam vastgeroest in ons systeem waardoor we ze niet altijd meer bewust uitvoeren. Dit maakt dat het lastig is om dat gedrag te veranderen.  We zullen doorlopend de neiging hebben om automatisch gedrag te vertonen. Mogelijk dus ook het gedrag dat we juist niét meer willen vertonen. Daarom zal ik je nog een kleine tip geven die je hierbij kan helpen. Die tip gaat over je manier van denken. In dit voorbeeld maak ik onderscheid tussen 2 manier van denken: snel denken en traag denken. Wanneer onbewust gedrag vertonen is dit vaak het gedrag dat een gewoonte is geworden. We denken er niet meer bij na en vervallen vanuit een automatisme in dit gedrag. Dit gebeurt vaak wanneer we in de modus van snel denken zitten. Wanneer we traag denken zijn we kritischer, denken we logischer en maken we dingen bewuster mee. Je bent dan meer bewust aanwezig. Dat is de modus waarin je wilt zitten om jouw positieve gedragsverandering door te zetten. Natuurlijk zal het je niet altijd lukken om in de modus van traag denken vast te houden. Zeker wanneer we vermoeid zijn is het moeilijk om in die modus te komen of blijven. Toch kun je door je bewust te zijn van deze manier van denken k jezelf trainen om vaker in de modus van het traag denken te komen. Het zal je helpen om actiever bezig te zijn met jouw gedragsverandering en ook te kunnen reflecteren.

Stap 4: Reflecteren
Reflecteren is dan ook laatste stap die ik met je wil delen. Reflecteren op je gedrag. Reflecteren op je gedrag helpt je inzicht te krijgen in je gedragspatronen en helpt je herkennen waar het misschien nog niet altijd gaat zoals je zou willen. Het stelt je staat om je op die situaties voor te bereiden en jezelf te trainen anders te handelen. Als je jouw gedrag positief wilt veranderen is reflecteren enorm waardevol. Het helpt je te zien waar jouw gedrag afwijkt van het gedrag dat nodig is om punt B te bereiken.

Een objectieve blik
Het kan een enorme uitdaging zijn om je eigen patronen te herkennen en doorbreken. Een effectieve manier op dat proces te versnellen is om er met een buitenstaander naar te kijken. Iemand die met een frisse, objectieve blik met je meekijkt. Die vanuit kennis en ervaring andere oplossingen kan aandragen. Dat is precies wat ik ook doe voor mijn coachees (klanten). Het versnelt het proces van positieve gedragsverandering enorm. Het helpt mijn coachees sneller te komen tot punt B en hun dromen en doelen te realiseren!

Luister ook de naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over gedrag positief veranderen! 

Online Life Coach Podcast
De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify

Volg en like Daily Learning Online!