Effectief time management: 9 tips! (+video)

Een veel gehoorde reden die we geven om weinig met onze persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn is tijdgebrek. Laat staan dat we tijd hebben om onze dromen te realiseren en uiteindelijk ons mooiste leven te leiden. We zijn druk met ons werk, gezin, vrienden en kennissen. Onze baan opzeggen is geen optie. Onze financiële verplichtingen lopen tenslotte gewoon door. Hoe kun je jouw tijd zo indelen dat je effectiever kunt werken en tijd overhoud om aan jouw persoonlijke ontwikkeling te besteden én die eerste stappen te zetten richting jouw mooiste leven? Ik geef je 9 tips voor effectief time management!

Tip 1: Zorg voor routine en maak een ‘to do list’
Zorg voor een vaste routine in je dagelijkse bezigheden en maak een ‘to do list’. Blok vaste tijdstippen om bepaalde taken af te ronden. Probeer er op deze manier een gewoonte van te maken om op die tijdstippen met jouw taken aan de slag te gaan.

Tip 2: Blok vrije uren in de week en elimineer afleidingen
Houd blokken vrij in je agenda om met je ‘to do list’ aan de slag te gaan. Zorg dat je tijdens deze blokken zo min mogelijk wordt afgeleid. Zet je telefoon tijdelijk op stil, sluit social media af en focus je volledig op één van je taken. Werk in een stille omgeving.

Tip 3: Lees je e-mail op vaste tijden op de dag
Bekijk je e-mail niet de hele dag door, maar spreek met jezelf vaste tijdstippen af waarop je jouw mail checkt. Bijvoorbeeld in de ochtend tussen 9:00 en 9:30 uur en in de middag tussen 13:00 en 13:30 uur en tussen 16:00 :16:30 uur. Op deze manier voorkom je dat je tijdens je andere acties afgeleid raakt door mails die binnenkomen. Je kunt je dan volledig concentreren op je to do list.

Tip 4: Reserveer tijd voor onverwachte dingen
Wanneer de kans groot is dat er onverwachte taken tussendoor komen die niet kunnen wachten, reserveer daar dan wat extra tijd voor zodat het niet ten koste gaat van de andere acties die je voor jezelf gepland hebt. Komen er geen onverwachte dingen voorbij? Dan heb je extra tijd om je to do list af te werken.

Tip 5: Doe één taak te gelijk
Kies ervoor om één taak tegelijk te doen en minder te multitasken. Uit onderzoeken blijkt dat mensen helemaal niet goed zijn in multitasken, dat het ten koste gaat van onze effectiviteit en dat de kans op fouten toeneemt.

Tip 6: Belangrijkste eerst
Zijn er taken die erg belangrijk zijn? Of taken waar je tegenop ziet? Kies ervoor om die taken eerst te doen. Op deze manier voorkom je dat je er de hele dag door tegenop blijft zien en het uitstelt. Hiernaast zal het je een voldaan gevoel geven wanneer je deze taken hebt afgerond wat zorgt voor momentum en extra motivatie om ook de andere taken van je to do list af te werken.

Tip 7: Durf ‘nee’ te zeggen
Wordt je regelmatig benaderd door vrienden, familie of collega’s om dingen te ondernemen en gaat dit ten koste van jouw ‘to do list’? Durf ook ‘nee’ te zeggen. Leg uit dat je nog taken hebt af te ronden en stel een alternatief moment voor waarop je wel beschikbaar bent. Durf prioriteiten te stellen.

Tip 8: Weet waar je het voor doet (motivatie)
Voorkom uitstelgedrag en sta stil bij waar je het voor doet. Wat is jouw einddoel? Wat is jouw drijfveer? Waar haal jij je motivatie vandaan? Denk aan hoe goed en voldaan je jezelf zal voelen wanneer jouw taken hebt afgerond, een stuk dichter bij jouw doel bent gekomen én uiteindelijk zelfs jouw doel bereikt!

Tip 9: Doe je waar je blij van wordt?
Mocht het ondanks deze tips toch moeilijk blijven om voldoende tijd vrij te maken en motivatie te vinden? Vraag jezelf dan af of je wel écht bezig bent met de dingen waar je blij van wordt. Is jouw drijfveer wel sterk genoeg? Zit je op de juiste plek? Of is het wellicht goed om na te denken over wat er nog meer mogelijk is?

‘Het is mijn missie om een positieve bijdrage te leveren aan jouw groei en geluk! Laat jouw dagelijkse verplichtingen je er niet van weerhouden bewust met je persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn en jouw dromen en doelen te realiseren. Ga effectief met je waardevolle tijd om. Deze tips zullen je daarbij helpen.’

Lees ook: ’10 tips om het maximale uit je dag te halen’

Volg en like Daily Learning Online!