Valkuilen bij het streven naar een perfect en gelukkig leven

perfect en gelukkig leven

Natuurlijk willen we allemaal graag gelukkig zijn. We willen dat de dingen in ons leven goed gaan. Heel logisch en begrijpelijk. Een perfect en gelukkig leven, dat wil iedereen wel toch?

Toch hoor ik regelmatig tijdens coachingsgesprekken dat dit ook kan leiden tot extreme eisen stellen aan onszelf. We kunnen enorm streng en hard zijn voor onszelf en hebben nog wel eens de neiging om perfectie af te meten aan wat we om ons heen zien. Bijvoorbeeld via t.v. of sociale media. We zien er beelden van mensen die, in onze ogen, een perfect leven leiden en dolgelukkig zijn. We hebben de neiging om ons eigen leven daarmee te vergelijken en zien allerlei tekortkomingen. Het kan leiden tot onzekerheid en frustratie. Het perfecte beeld dat we zo graag van onszelf willen hebben strookt niet met de realiteit. Uiteindelijk leidt het tot ontevredenheid en heeft het juist een negatieve invloed op ons geluksgevoel. We raken in een vicieuze cirkel en komen daardoor alleen maar verder af te staan van een perfect en gelukkig leven. Hoe kun je die vicieuze cirkel doorbreken? Daarvoor zal ik je een aantal praktische tips geven:

1. Stel jezelf goede vragen die tot inzicht leiden
Wat is voor jou een perfect en gelukkig leven?  Waarom zou dat voor jou perfect zijn? Waarom zou je dan wél gelukkig zijn? Waar komt het beeld dat je op dit moment van perfectie hebt vandaan?

2. Focus op jezelf
Jij en jouw leven zijn op sommige vlakken misschien niet zoals je zou willen, maar waarschijnlijk zijn er ook vlakken waar het wel gaat zoals je wilt. Dingen die je wel als perfect ervaart. Zijn het dingen waar je iets aan kunt doen? Kun je jezelf op die vlakken misschien ontwikkelen? Of zijn het dingen waar je geen of weinig invloed op hebt? Wanneer het gaat om dingen die je niet of nauwelijks kunt beïnvloeden, is het belangrijk dat je ze gaat proberen te accepteren zoals ze zijn. Verleg je focus naar dingen waar je kunt ontwikkelen. Dan pak je dingen aan die je daadwerkelijk kunt veranderen. Die een positief effect kunnen hebben op je zelfvertrouwen en je geluksgevoel.

3. Wees je bewust van conditionering
Ons beeld van perfectie en geluk heeft zich grotendeels ontwikkeld op basis van onze conditionering. ‘Dat is mooi en dat is lelijk, dat is goed en dat is slecht’. Het heeft uiteindelijk niets met de objectieve realiteit te maken. Je bent van nature perfect zoals je bent. Onder invloed van conditionering heb je een bepaald beeld gevormd van de werkelijkheid. Jij ziet de wereld door jouw bril. Iets wat jij ervaart als imperfectie, kan een ander zien als perfect. Welke invloed heeft jouw conditionering gehad op het beeld dat jij hebt gevormd van jezelf en jouw leven? Klopt dat beeld eigenlijk wel?

4. Wees niet te streng voor jezelf
Zoals ik in de vorige tip al aangaf is jouw beeld van perfectie ontstaan onder invloed van jouw conditionering. In de realiteit is alles perfect zoals het is. Het zijn onderdelen van jezelf of jouw leven die je door de lenzen van jouw bril afkeurt en als imperfect bestempeld. Daarnaast helpen imperfecties, fouten of tegenslagen je om te groeien. In die zin zijn ook jouw fouten perfect. Ze helpen je een stapje dichter bij de beste versie van jezelf te komen.

5. Je ziet nooit het hele plaatje
Allemaal hebben we in het leven te maken met tegenslagen of dingen die niet in een keer goed gaan. Dingen die we ervaren als imperfecties, omdat ze in strijd zijn met het ideale plaatje dat we onder invloed van onze conditionering hebben gevormd. Ook de mensen die jij ziet op T.V. of social media en waarvan jij denkt dat ze een perfect leven hebben, krijgen daarmee te maken. Vaak is het zo dat we enkel het topje van de ijsberg zien. We zien niet alle opofferingen die iemand gedaan heeft, we zien niet de tegenslagen die iemand heeft gehad, we zien niet al het harde werken wat eraan vooraf is gegaan. We zien niet altijd wat de nadelen zijn van hetgeen dat jij als perfect ziet. Je ziet zelden het hele plaatje. Laat je inspireren door mensen die je bewondert, maar stop met jezelf te vergelijken. Feit is vaak dat we ons vergelijken met iemand die al een paar stappen verder is. Wanneer we dat doen zien we wat er bij ons nog mist. Laat dat je inspireren in plaats van onzeker maken. Zie dat niet als imperfecties, maar zie het als ontwikkelpunten.

Wat wil jij écht?
Dat zijn de 5 tips die ik je wil meegeven in deze blog. Het is belangrijk om uit te gaan van wat jij zelf wil. Je bent al perfect zoals je bent! Geluk komt van binnenuit. Niet van externe factoren. Wie ben jij? Waar word jij blij van? Wat vind jij echt belangrijk in het leven? Welke dingen dragen bij aan jouw geluk? Wat zie jij als een perfect en gelukkig leven? Wat kun je doen om daar een stukje dichterbij te komen? Vergeet ook niet te genieten van de weg ernaar toe. Maak gebruik van de kracht van dankbaarheid. Welke mooie dingen zijn er al aanwezig in je leven? Waar ben je dankbaar voor? Door dagelijks stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent train je jezelf om te focussen op positieve dingen in je leven. Daarnaast ben jij zelf verantwoordelijk voor de betekenis die je geeft aan dingen die je meemaakt. Label je ze als slecht, fout, lelijk of imperfect? Of maak je de keuze om er een andere betekenis aan te geven? Dit kun je doen door je focus te leggen op het positieve. Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk!

Luister ook de naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over valkuilen bij het streven naar een perfect en gelukkig leven!

Online Life Coach Podcast
De Online Life Coach Podcast

De Online Life Coach Podcast Spotify