Omgaan met stress: 7 tips om stress te verminderen!

Een hoge werkdruk, pijnlijke gebeurtenissen of een druk leven kunnen voor veel stress zorgen. Wanneer een stressvolle periode te lang duurt kan dit een negatieve invloed hebben op je mentale gesteldheid. Je bent gespannen, sneller geïrriteerd en voelt je minder gelukkig. Het kan zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. In dit blogartikel geef ik je 7 tips om stress te verminderen en er beter mee om te gaan!

Tip 1: Voldoende slaap

Slaap is een toestand waarin je lichaam en je geest tot rust komen doordat je spieren zich ontspannen. Je hartslag en ademhaling vertragen en je bewustzijn verlaagd. In deze rust tankt ons lichaam nieuwe energie voor de volgende dag. Voldoende slaap heeft een positieve invloed op onze fysieke gesteld, hersenen en emoties. Hierdoor kunnen we wanneer we goed uitgerust zijn beter met stressvolle situaties omgaan.

Tip 2: Beweging

Wanneer je regelmatig matig intensief beweegt maakt je lichaam endorfines aan. Dit zijn chemische stofjes die stress bestrijden. Hiernaast zal je bij voldoende beweging meer energie hebben en minder gevoelig zijn voor emotionele schommelingen. Ook zal het je helpen om goed te slapen. Vraag hier gratis het e-book How to be fit aan. Het staat boordevol tips voor voldoende beweging!

Tip 3: Muziek

Je ademhaling, hartslag en innerlijke rust kun je beïnvloeden door naar rustige muziek te luisteren. Je ademhaling zal zich ongemerkt aanpassen aan de muziek die je luistert. De rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen en maakt endorfine vrij in de hersenen, dit zijn stoffen die pijn verlichten en je stemming verbeteren.

Tip 4: Ademhaling

Als je gespannen bent heeft dit invloed op je ademhaling. Deze zal minder lang zijn en sneller gaan. Door bewuster en rustiger te gaan ademen help je jouw lichaam en mind tot rust te komen en de stress van je af te laten glijden. Adem diep in door je neus en adem uit door je mond. Blijf dit gedurende een minuut (of langer) herhalen en ervaar hoe je meer ontspannen wordt.

Tip 5: Meditatie

Een andere effectieve manier om te ontspannen is meditatie. Tijdens het mediteren concentreer je je (net als bij tip 3) op je ademhaling.  Tijdens het mediteren zal je merken dat het lastig is om niet op te gaan in de enorme hoeveelheid gedachten die in je hoofd opkomen. Het is de kunst om deze gedachten waar te nemen maar er niet in op te gaan. Wanneer je merkt dat je toch weer in je gedachten verzonken raakt, concentreer je dan opnieuw op je ademhaling. Probeer er dagelijks minimaal 10 minuten voor vrij te maken.

Tip 6: Kom uit je comfortzone

Wanneer je iets gaat doen wat je spannend vindt kan dit stress opleveren. Dit wordt ook wel eens gezonde spanning of positieve stress genoemd. Wanneer je in een dergelijke situatie ervoor kiest om ondanks de spanning tóch in actie te komen, dan kan dit je helpen om je angsten te overwinnen en meer zelfvertrouwen op te bouwen. Dit zal een positief effect hebben op hoe jij in de toekomst met stressvolle situaties omgaat.

 Tip 7: Doe waar je blij van wordt!  

Wanneer je doet waar jij je goed bij voelt en waar je oprecht blij van wordt zal je minder snel gestrest raken. Door te denken aan bepaalde activiteiten zal je aan de reactie van je lichaam al merken waar je wél of juist niet blij van wordt. De dingen waar je niet blij van wordt zullen sneller een gevoel van weerstand en stress opwekken. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om alleen dingen te doen die je leuk vindt. Wél ben jij de enige persoon die meer controle kan nemen over jouw huidige situatie en die een leven kan creëren waarin je zoveel mogelijk bezig bent met de dingen jouw oprecht gelukkig maken.

‘Het is mijn missie om een positieve bijdrage te leveren aan jouw groei en geluk. Te veel stress kan een negatieve invloed hebben op ons energieniveau en onze mentale gesteldheid. Ga aan de slag met deze tips en ontwikkel de beste versie van jezelf!’

Volg en like Daily Learning Online!

Gerelateerde berichten