Beperkende gedachten en overtuigingen: waar komen ze vandaan?

beperkende gedachten en overtuigingen
Allemaal dromen we wel eens van een leven waaruit we meer voldoening halen en vaker bezig zijn met dingen waar we blij van worden. Beperkende gedachten en overtuigingen weerhouden ons er vaak van om ons leven te veranderen. Welke invloed hebben deze gedachten en overtuigingen op ons handelen? Waar komen ze vandaan? Je leest het hier!

Van jongs af aan hebben we hebben keuzes gemaakt onder invloed van onze omgeving. Het deed ons de ‘verstandige’ keuzes maken. Keuzes waarbij risico’s vermijden en gaan voor zekerheid de hoogste prioriteit hadden. Een studie waarvan je na afloop zeker wist dat er werk voor je zou zijn. Een baan waarbij je in ieder geval goed zou verdienen of waarbij de kans groot is dat je snel een vast contract zal krijgen. Of deze keuzes over de langere termijn een positieve bijdrage zouden leveren aan ons geluksgevoel staan we minder bij stil. Of deze keuzes aansluiten bij wat we écht willen en waar we oprecht blij van worden is van ondergeschikt belang.

Als kind weten we precies wat we wel en niet leuk vinden. We volgen ons instinct en spelen en genieten van het leven. We hebben nog geen vooroordelen en zijn niet bezig met wat anderen van ons vinden. Naarmate we wat ouder worden leren onze ouders ons hun kennis en overtuigingen. Ze leren je jezelf ‘correct’ te gedragen en hoe je een goed mens bent. Als we goed luisteren en ons gedragen zijn we lief, als we niet goed luisteren zij we stout. We worden tijdens ons opgroeiproces geconditioneerd met de overtuigingen van onze ouders, de mensen om ons heen en de maatschappij. Dat is een goed mens en dat is een slecht mens. Dat is mooi en dat is lelijk. Dat is goed en dat is fout. Als kind zijn we onschuldig en weten we niet beter. We geloven wat onze ouders en de mensen om ons heen ons vertellen. We nemen de informatie en overtuigingen aan als de waarheid en we slaan het op in ons geheugen. We beseffen ons niet dat het menselijke creaties zijn die niets te maken hebben met de objectieve realiteit. Langzaam aan wordt onze mind gevuld met informatie en overtuigingen. Hoe sterker we geloven in de overtuigingen die we als waarheid aannemen, hoe meer invloed deze via onze gedachten op ons hebben. We kennen allemaal wel het stemmetje in ons hoofd dat ons verteld wat goed is of niet goed is. Dat is lelijk en dat is mooi. Die is slim en die is dom. We streven naar het perfecte plaatje dat door middel van de conditionering vanuit onze directe omgeving is ontstaan.

We willen dat mensen ons accepteren en we doen er alles aan om te voldoen aan de verwachtingen die wij aannemen dat zij van ons hebben. Door onze conditionering doen we dit van jongs af aan en daardoor zijn we ons er niet meer bewust van. Wie we van nature écht zijn, lijken we te zijn vergeten. In de realiteit blijkt het onmogelijk om aan het perfecte plaatje dat in ons hoofd is ontstaan te voldoen. Het maakt ons onzeker. Het beïnvloed de overtuigingen die we hebben met betrekking tot onszelf. Het leidt tot negatieve gedachten: Ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, dat is niet realistisch… We vragen ons niet meer af waar die overtuigingen vandaan komen en of het de realiteit is. We nemen het automatisch aan als waarheid. Zodra wij een overtuiging aannemen als de waarheid, zal deze invloed op ons hebben.

Wat we ons niet beseffen is dat we perfect zijn zoals we zijn. Onze interpretatie van de werkelijkheid is slechts een mening gevormd onder invloed van onze externe omgeving en conditionering. Vanuit onze interpretatie van de werkelijkheid ontstaat onze belevingswereld en die is voor iedereen anders. Wanneer we ons hier bewust van worden beseffen we dat we zelf onze eigen belevingswereld kunnen creëren. Dat we zelf bepalen welke invloed onze omgeving op ons heeft door de betekenis die we er zelf aan geven. Het leert ons hoe meningen worden gevormd. De mening van een ander is slechts een reflectie van zijn of haar belevingswereld.

Welke gedachten en overtuigingen heb jij door de jaren heen ontwikkeld? Kloppen deze overtuigingen wel? Welke beperkende gedachten en overtuigingen weerhouden jou ervan om na te denken over wat je écht wilt? Wat weerhoudt je ervan om de stappen te zetten die nodig zijn om je leven die positieve draai te geven waar je af en toe stiekem van droomt?

Volg en like Daily Learning Online!