Aanpassingsvermogen vergroten, hoe doe je dat? – Blog

aanpassingsvermogen vergroten

Tijdens coachingsgesprekken met mijn klanten gaat het regelmatig over omgaan met verandering. Dit kan nog wel eens lastig zijn. Zeker als verandering onverwacht komt. We hadden er niet op gerekend en in ons hoofd hadden we hele andere plannen. Hoe ga je daarmee om? Hoe kun je jouw aanpassingsvermogen vergroten? Daarover gaat deze blog.

Onzekerheid
Wanneer we te maken krijgen met verandering kan ik dit voor spanning en onzekerheid zorgen. Wat gaat de verandering brengen? Wat als de verandering zorgt voor vervelende situaties? Wat als je de verandering niet kunt handelen? Wat als het allemaal niet loopt zoals je graag zou willen? Het niet weten wat het resultaat van de verandering precies zal zijn maakt ons onzeker. Dat gevoel van onzekerheid maakt het een uitdaging om positief met de verandering om te gaan. Ons oeroude brein heeft namelijk de neiging ons te beschermen tegen die onzekerheid. Een van de manieren om dat te doen is zorgen voor niet te veel verandering en risico’s. Safety first!

Verzetten tegen verandering
Het heeft nog wel eens tot gevolg dat we ons tegen verandering gaan verzetten. Ook als de verandering onvermijdelijk is en we helemaal geen invloed hebben op de verandering. We raken vervolgens gefrustreerd, omdat het allemaal niet zo loopt als we graag zouden willen of hadden gepland. We zullen ons op die momenten moeten aanpassen aan de realiteit. Het vraagt iets van ons aanpassingsvermogen. We kunnen ons gaan verzetten tegen verandering, maar het heeft geen enkele zin. We zullen het in veel gevallen moeten accepteren voor wat het is. Daarnaast hoeft verandering niet altijd te betekenen dat het niet tot iets heel moois kan leiden. De onzekerheid maakt dat we de neiging hebben om onzeker te worden en te vrezen voor een negatieve uitkomst. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet de realiteit hoeft te zijn. Kijk eens terug naar veranderingen waarmee je te maken hebt gehad in je leven. Hoe vaak heb je gebaald van veranderingen waar je achteraf heel anders op terugkijkt? Hoe vaak is het niet gebeurt dat het juist tot hele mooie dingen heeft geleid?

Kleine veranderingen
Het zijn wat grotere veranderingen die ik zojuist als voorbeeld gaf, maar het kunnen ook kleinere veranderingen zijn die wat van ons aanpassingsvermogen vragen. Laat jij het je dag verpesten als dingen niet lopen zoals je gepland had? Die file waar je niet op gerekend had en die je strakke planning helemaal in de war schopt. Die collega die altijd dwars ligt. Die asociale automobilist die je afsneed. De vertraging van de trein. Je kinderen die vervelend doen. Je auto die niet wil starten. Hoe ga je daarmee om? Het zijn kleine gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat je moet omgaan met verandering. Kleine veranderingen die wat vragen van jouw aanpassingsvermogen. Laat je je erdoor uit het veld slaan? Ga je het als excuus gebruiken? Ga je het invloed laten hebben op je geluksgevoel?

Persoonlijke ervaringen
Zelf heb ik in mijn leven ook te maken gehad met een aantal grotere veranderingen die veel vroegen van mijn aanpassingsvermogen. Toen mijn aanpassingsvermogen nog niet zo groot was ging mij er tegen verzetten. Ik ging in de weerstand en raakte gefrustreerd en verbitterd. Bij mij zat altijd alles tegen. Niemand was te vertrouwen en ook het vertrouwen in mezelf was soms ver te zoeken. Het had tot gevolg dat ik ook minder goed om kon gaan met kleine veranderingen. Alles werd me snel te veel en ik zocht dan uitvlucht in het chillen met vrienden. We hingen op straat, in de club of in de kroeg. In plaats van mij aan te passen aan de realiteit had ik de neiging er voor weg te lopen en te vluchten. Dat gaat een hele tijd goed, maar op een bepaald moment besefte ik dat ik niet voor alles weg kon blijven lopen. Dat droeg niet bij aan mijn groei en ontwikkeling en zeker niet aan mijn lange termijn geluk. Hoe oneerlijk dingen soms ook waren in mijn ogen. Hoe onrechtvaardig dingen kunnen voelen. Weglopen van de realiteit is niet de oplossing. Ik moest mij aanpassen aan de nieuwe situatie. Dat vraagt om aanpassingsvermogen. Ik ga met je delen welke inzichten mij hebben geholpen om mijn aanpassingsvermogen te vergroten.

Leren accepteren
Ga je niet krampachtig verzetten, maar deal met de realiteit. Voorkom dat je gefrustreerd raakt. Natuurlijk is het prima om teleurgesteld te zijn of je rot te voelen als dingen niet lopen zoals je had gehoopt. Als je te maken krijgt met een verandering die in eerste instantie niet positief lijkt te zijn, gun jezelf dan even de tijd om die teleurstelling te verwerken. Probeer daarna de nieuwe situatie te accepteren zoals het is. Ga je tijd niet verdoen aan overdenken, zelfmedelijden of piekeren. Verlies jezelf niet in woede en boosheid. Hoe eerder je het lukt om de situatie te accepteren, hoe eerder je vooruit kunt. Probeer ervan te leren, zie het als een waardevolle les en pas je aan de nieuwe situatie aan.

Focus op dingen waar je controle op hebt
Wanneer het gaat om aanpassingsvermogen is het belangrijk om te focussen op de dingen waar je wel invloed op hebt. Wat kun je doen om het beste te maken van de situatie. Wat kun je doen om positief om te gaan met de verandering? Het heeft geen zin om te piekeren over dingen die buiten jouw invloed liggen. Door te focussen op de dingen waar je wel invloed op hebt kun je proberen de situatie zo positief mogelijk te beïnvloeden.

Blijf in beweging
Kijk vooruit en blijf in beweging. Ga niet bij de pakken neerzitten. Gooi niet de handdoek in de ring en voorkom dat je een passieve houding aanneemt. Blijf in beweging en onderneem actie. Het gaat je tot nieuwe inzichten brengen en helpt je vooruit te kijken. Misschien moet je jouw plannen aanpassen en misschien zal je een stapje extra moeten zetten. Kijk wat je kunt doen en kom in actie. Maak nieuwe plannen en doe het stap voor stap.

Wees creatief
Wanneer dingen niet blijken te lopen zoals we hadden gepland of graag zouden willen kunnen we daarvan blijven balen en bij de pakken neer gaan zitten of we kunnen opzoek gaan naar een oplossing. Dat vraagt iets van onze creativiteit. Welke mogelijkheden zijn er nog meer om je doelen te bereiken? Welke opties zijn er nog meer om er een mooie dag van te maken? Wees creatief en bekijk rustig je opties. Misschien leidt het wel tot mooiere uitkomsten dat je van ten voren voor ogen had.

Zorg voor jezelf
Naast de inzichten die ik zojuist met je gedeeld hebt helpt het ook enorm om goed voor jezelf te zorgen. Zorg voor voldoende slaap en beweging. Eet goede voeding en zorg voor een goede balans. Wanneer je fit en energiek bent zal je minder gevoelig zijn voor emotionele schommelingen. Je zult beter met tegenslagen of veranderingen om kunnen gaan. Het zal makkelijker zijn om je aanpassingsvermogen aan te spreken en je niet uit het veld te laten slaan!

Luister ook naar de aflevering van de Online Life Coach Podcast over aanpassingsvermogen!

Online Life Coach Podcast