Gepost op

Omgaan met tegenslagen: 4 tips (+ video)

Allemaal hebben we wel eens te maken met tegenslagen. Het vervelende is dat ze vaak onverwachts komen. Het raakt je en kan invloed hebben op je gedachten en motivatie. We worden overmand door emotie en negatieve gedachten. Die op dat moment de absolute waarheid lijken. Hoe kan je op een positieve manier omgaan met tegenslagen? In deze blog geef ik je 4 tips!

Tip 1: Geef jezelf de tijd om de situatie te verwerken. Probeer het te accepteren zoals het is.

Tip 2: Stel jezelf vervolgens de volgende vragen:
Welke negatieve emoties komen bij je op?
Wat leveren de negatieve emoties en gedachten je op?
Wat had je anders kunnen doen?
Wat heb je van deze tegenslag geleerd?
In welke verhouding staat deze tegenslag tot het behalen van jouw einddoel?
Tot welke positieve uitkomsten kan deze tegenslag leiden?
Hoe kun je deze tegenslag ombuigen tot iets positiefs?
Wat ga je doen om weer tot een positieve mindset te komen?

Tip 3:
 Schrijf de antwoorden op deze vragen op. Op deze manier zorg je dat je het voor jezelf goed helder hebt en kunt teruglezen wanneer je merkt dat de negatieve gedachten opnieuw opspelen.

‘Life is 10% of what happens to you and 90% of how you react to it’  – Charles R. Swindall

Tip 4: Maak van je van jouw tegenslag een positief leermoment. Waarschijnlijk herken je vanuit je verleden wel momenten die je op dat moment als een enorme teleurstelling of tegenslag ervoer, waarvan je achteraf denkt: goed dat het zo gelopen is! Focus op je einddoel en besef je dat tegenslagen onderdeel zijn van het proces en van de groei die je doormaakt als mens. Neem de volle verantwoordelijkheid. Jij bepaalt welke waarde je hecht aan je teleurstellingen en kiest hoe je hier vervolgens op reageert.

‘Het is mijn missie om via Daily Learning Online een positieve bijdrage te leveren aan jouw groei en geluk. In ons leven zullen we regelmatig te maken krijgen met tegenslagen. Het is de manier waarop we op deze tegenslagen reageren wat bepaald hoe onze toekomst eruit ziet.’

Klik hier om dit artikel te beluisteren via de Daily Learning Online Podcast!

Volg en like Daily Learning Online!